7 μυστικά της μεσαιωνικής Αλάμπρα της Γρανάδας

By | 13 Μαρτίου, 2023

7 μυστικά της μεσαιωνικής Αλάμπρα της Γρανάδας

Σε έναν λόφο της Σιέρα Νεβάδα, στη νότια Ισπανία, μια πανίσχυρη ακρόπολη 700 ετών δεσπόζει πάνω από την πόλη της Γρανάδας.

Χωριστά από την ίδια την πόλη της Γρανάδας, η διάσημη Αλάμπρα και όλα όσα περιέχει – βασιλικές αίθουσες και κατοικίες, γεμάτοι κήποι, μαρμάρινες αυλές και στρατιωτικοί στρατώνες – είναι ένα αστέρι έλξης της περιοχής για αιώνες.

Χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1984, η Αλάμπρα ξεκίνησε από τη δυναστεία των Νασρίντ, την τελευταία γραμμή μουσουλμάνων σουλτάνων που κυβέρνησαν την Ιβηρική Χερσόνησο. Με ψηλές επάλξεις που εκτείνονται σε περιφέρεια ένα μίλι – για να μην αναφέρουμε 30 σκοπιές και τέσσερις σχεδόν αδιαπέραστες πύλες – έχει υποστεί αμέτρητες πολιορκίες, κατεδαφίσεις και προσθήκες με τα χρόνια.

Ακόμα πιο συναρπαστικό από την ανθεκτικότητα των τοίχων του; Το βάθος της ιστορίας του.

Είναι το μόνο υπάρχον μεσαιωνικό μουσουλμανικό παλάτι στον κόσμο

Άλλα, νεότερα μουσουλμανικά ανάκτορα μπορούν σίγουρα να βρεθούν, αλλά κανένα δεν είναι τόσο παλιό όσο η Αλάμπρα, η οποία ανέβηκε μεταξύ του 13ου και του 14ου αιώνα. «Οι άνθρωποι από τη Γρανάδα είναι πολύ περήφανοι για την Αλάμπρα και την πόλη τους», είπε η Maria Valdecascas, η οποία ηγείται ομαδικών και ιδιωτικών περιηγήσεων στην τοποθεσία. «Κάθε επισκέπτης φέρεται στην Αλάμπρα».

Χρειάστηκαν πολλές γενιές Αράβων ηγεμόνων για να δημιουργήσουν την Αλάμπρα

Η δυναστεία των Νασρίντ, η οποία διήρκεσε από το 1238 έως το 1492, σηματοδότησε την τελευταία περίοδο των μουσουλμάνων ηγεμόνων στην Ισπανία. Αν και η Αλάμπρα είχε την προέλευσή της ως στρατιωτικό φρούριο του ένατου αιώνα, χρειάστηκαν αρκετοί διαφορετικοί σουλτάνοι (ιδιαίτερα ο Μωάμεθ Α’, ο Γιουσούφ Α’ και ο Μωάμεθ Ε’) για να μετατρέψουν αποτελεσματικά την τοποθεσία στο παλάτι που γνωρίζουμε σήμερα.

Ένα από τα καλύτερα μέρη της Αλάμπρα είναι έξω από αυτό

Η Generalife, ένα ξεχωριστό κτήμα των Nasrid, βρίσκεται τεχνικά έξω από τα τείχη της Αλάμπρα, αλλά συνδέεται μέσω μιας σειράς διακοσμητικών κήπων με μεγάλες αυλές και κανάλια με τρεχούμενο νερό – κατατάσσοντάς το ψηλά στις λίστες των κηπουρών όταν επισκέπτονται τη Γρανάδα. Πιο αγροτικές από την Αλάμπρα, οι μπαρόκ αυλές της Generalife έχουν θέα σε πολλούς κήπους λαχανικών και υπάρχει επίσης ένα παλάτι, χτισμένο στο ίδιο αρχιτεκτονικό στυλ με την Αλάμπρα.

Το νερό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατασκευή του

Δεν είναι τυχαίο ότι η Αλάμπρα χτίστηκε λίγο περισσότερο από τρία μίλια από έναν μεγάλο ποταμό. Αυτό χρειαζόταν για την παροχή νερού στα σιντριβάνια, τις ορθογώνιες πισίνες και τα μαρμάρινα λουτρά γύρω από τα οποία επικεντρωνόταν κάθε τμήμα του παλατιού. Τα παρτέρια και το άφθονο πράσινο χρειάζονταν επίσης πότισμα, έτσι η απορροή από τις βρύσες χρησιμοποιήθηκε ως άρδευση.

Ένας Ισπανός ηγεμόνας είχε επίσης ρόλο στην Αλάμπρα

Εκτός από το περίφημο παλάτι Comares, το Παλάτι των Λιονταριών και το Μερικό Παλάτι, υπάρχει ένα τέταρτο – και εξίσου εντυπωσιακό – παλάτι μέσα στην Αλάμπρα. Με εντολή του αυτοκράτορα Carlos V, του πρώτου χριστιανού ηγεμόνα που ανέλαβε μετά τη δυναστεία των Nasrid, το αναγεννησιακό παλάτι του Charles V περιέχει μια εκτεταμένη κυκλική αυλή με διάμετρο περίπου 100 πόδια και πλαισιωμένη από μια στοά με 32 πέτρινες κολόνες.

Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη

Σε αντίθεση με άλλα κτήματα μουσείων στην Ευρώπη, δεν θα βρείτε πορτρέτα με κορνίζα ή αντικείμενα σε γυάλινες θήκες στην Αλάμπρα. Εδώ η «τέχνη» είναι χτισμένη ακριβώς στους τοίχους, στις οροφές, στα κουφώματα, στα πατώματα. Σε κάθε ένα από τα ανάκτορα, θα θαυμάσετε τα σκαλισμένα γυψομάρμαρα με χαραγμένη αραβική ποίηση. Το βλέμμα προς τα κάτω και τα έντονα τετράγωνα χρωματιστών πλακιδίων παίζουν σαν μια παλιά αφίσα ταινίας Technicolor. Μαιάνδρου μέσα από το σκεπασμένο αίθριο του Παλατιού των Λιονταριών — όπου οι λεπτές, σκαλισμένες στήλες ξεφυτρώνουν από το έδαφος σαν ελεφαντόδοντο δενδρύλλια — και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Η Αλάμπρα βρίσκεται μόνιμα υπό αποκατάσταση

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης βρίσκονται πάντα σε εξέλιξη στην Αλάμπρα, που σημαίνει ότι μπορείτε να επιστρέφετε χρόνο με το χρόνο και να βρίσκετε νέα πράγματα για να θαυμάσετε. Για παράδειγμα, η περίφημη αυλή των λιονταριών — με ένα σιντριβάνι με 12 ξεχωριστά αγάλματα λιονταριών που αναβλύζουν νερό από το στόμα τους — αποκαταστάθηκε, μια διαδικασία που κράτησε οκτώ χρόνια.

Καμία από τις ανακαινίσεις, ωστόσο, δεν εμπόδισε το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής και Χορού που πραγματοποιείται στο παλάτι κάθε Ιούνιο. Σχεδιάζοντας ένα διεθνές ρόστερ καλλιτεχνών, το Παλάτι του Καρόλου V και το υπαίθριο θέατρο της Generalife χρησιμοποιούνται ως χώροι παραστάσεων.

Αυτή η γοητευτική πόλη του Μεξικού ψηφίστηκε ως η καλύτερη στον κόσμο για 2η συνεχόμενη χρονιά

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι αναγνώστες του Travel Leisure επέλεξαν το San Miguel de Allende του Μεξικού ως την αγαπημένη τους πόλη στον κόσμο, στο πλαίσιο των ετήσιων World’s Best Awards. Αυτό, φυσικά, σήμαινε ότι ψηφίστηκε επίσης ως η κορυφαία πόλη στο Μεξικό, ξεπερνώντας γραφικές πόλεις όπως η Οαχάκα και η Γκουανταλαχάρα.

Κάθε χρόνο για την έρευνα για τα καλύτερα βραβεία του κόσμου, το T L ζητά από τους αναγνώστες να σταθμίσουν τις ταξιδιωτικές εμπειρίες σε όλο τον κόσμο — να μοιραστούν τις απόψεις τους για τις κορυφαίες πόλεις, νησιά, κρουαζιερόπλοια, σπα, αεροπορικές εταιρείες και πολλά άλλα. Οι αναγνώστες βαθμολόγησαν τις πόλεις με βάση τα αξιοθέατα και τα ορόσημα, τον πολιτισμό, την κουζίνα, τη φιλικότητα, τα ψώνια και τη συνολική τους αξία.

Σχετικά : Τα καλύτερα βραβεία του κόσμου 2018

Όσοι το έχουν επισκεφθεί περιγράφουν το San Miguel de Allende ως μια μαγευτική πόλη, μια πόλη με αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική. Τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα έντονα χρωματιστά ισπανικά-αποικιακά κτίρια αποτελούν την υπογραφή της πόλης. Στην πραγματικότητα, το ιστορικό κέντρο των 64 τετραγώνων είναι τόσο μοναδικό και γραφικό, που ονομάστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Εκκλησία της Αμόλυντης Σύλληψης – γνωστή τοπικά ως “Las Monjas” – είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα του Σαν Μιγκέλ. Για μια πολύ μεξικάνικη πολιτιστική εμπειρία, οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να κάνουν το ταξίδι στην “Καπέλα Σιξτίνα του Μεξικού” στο Ιερό του Atotonilco. Οι τοίχοι του καλύπτονται από εκπληκτικές, περίτεχνες θρησκευτικές τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.

Αναζητήστε τοπικά χειροτεχνήματα σε οποιαδήποτε από τις λαϊκές αγορές της πόλης και φροντίστε να επισκεφτείτε το γιγάντιο El Tianguis de los Martes που πραγματοποιείται κάθε Τρίτη. Τα καλάθια, τα αγγεία και τα έντονα κεντημένα ρούχα είναι από τα κορυφαία αναμνηστικά.

Οι γαστρονομικοί ταξιδιώτες λατρεύουν το San Miguel de Allende για τις εφευρετικές του γεύσεις. Η πόλη φιλοξενεί περισσότερες από 350 αγορές και εστιατόρια. Ένα από τα πιο αναγνωρισμένα, το Moxi Restaurant, διευθύνεται από τον Enrique Olvera, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως ένας από τους καλύτερους σεφ του Μεξικού. Παίρνει κλασικές μεξικάνικες συνταγές και τους δίνει μια γεύση, όπως γαρίδες tempura με πατάτες κριόλλα και μαγιονέζα chipotle.

Πριν από την επίσκεψη, είναι συνετό να πάρετε ένα καλό ζευγάρι άνετα παπούτσια. Οι ταξιδιώτες μπορούν να περπατήσουν σχεδόν οπουδήποτε στην πόλη — μέχρι να τελειώσει η μέρα και να έρθει η ώρα να ανεβείτε σε έναν από τους απότομους λόφους της πόλης. Μπορείτε επίσης να οδηγήσετε το προσιτό δημόσιο λεωφορείο (περίπου 30 σεντς) ή να μεταβείτε σε ένα ταξί σε λογικές τιμές.

Αυτή η ιταλική επωνυμία παπουτσιών πραγματοποιεί τεράστιες εκπτώσεις για την Πρωτοχρονιά αυτή τη στιγμή — Εδώ είναι οι καλύτερες επιλογές μας

Βαθμολογήστε τις μπότες που αγαπούν οι αγοραστές, τα φλατ, τα αθλητικά παπούτσια και πολλά άλλα.

Ανεξάρτητα ερευνούμε, δοκιμάζουμε, εξετάζουμε και προτείνουμε τα καλύτερα προϊόντα — μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία μας. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω των συνδέσμων μας, ενδέχεται να κερδίσουμε μια προμήθεια.

Η επένδυση σε παπούτσια υψηλής ποιότητας είναι πάντα μια καλή ιδέα — ειδικά όταν κυκλοφορούν. Η M.Gemi είναι μια ιταλική μάρκα γνωστή για τα ποιοτικά δερμάτινα παπούτσια και αξεσουάρ της, που περιλαμβάνουν τα πάντα, από μπότες και σανδάλια μέχρι χιαστί τσάντες και ζώνες. Τα υποδήματα της μάρκας ξεπουλούν πάντα, με πολλούς αγοραστές να εγγράφονται σε λίστες αναμονής για να αγοράσουν τα αγαπημένα τους στυλ. Ευτυχώς, πολλά παπούτσια που πρέπει να έχετε είναι σε απόθεμα αυτή τη στιγμή και μερικές από τις κορυφαίες επιλογές μας έχουν έκπτωση έως και 50 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της Εξαμηνιαίας Έκπτωσης της M.Gemi.

Τα 19 καλύτερα ταξιδιωτικά παπούτσια που οι κριτικοί λένε ότι μπορείς να περπατάς όλη μέρα

Σε αυτήν την πώληση περιλαμβάνονται τόνοι υποχρεωτικών υποδημάτων και αξεσουάρ, όπως μπότες, φλατ, αθλητικά παπούτσια και τσάντες τσάντας. Αν ψάχνετε για ένα ζεστό ζευγάρι χειμερινές μπότες που μπορείτε να φοράτε όλη τη σεζόν, ρίξτε μια ματιά στις μπότες Alpi Due, οι οποίες είναι επενδεδυμένες με shearling για άνετη αίσθηση και άφθονη ζεστασιά. Διαθέτουν επίσης μια πλήρως λαστιχένια σόλα με αρκετή πρόσφυση, έτσι θα συμβαδίζουν μαζί σας τις μέρες με χιόνι και παγωνιά. Αυτήν τη στιγμή, πωλούνται για 195 $, χαμηλότερα από την αρχική τους τιμή των 298 $. Για μια πιο κομψή εμφάνιση που μπορείτε ακόμα να απολαύσετε για καθημερινή χρήση, επιλέξτε το Leila, ένα σουέντ μποτάκι με στοιβαγμένο τακούνι και κομψή τετράγωνη μύτη. Τα μποτάκια Leila έχουν σήμερα έκπτωση 35%, μειώνοντας την τιμή τους και στα 195$.

Η M.Gemi φτιάχνει επίσης διάφορα στυλ υπέροχα δερμάτινα πάνινα παπούτσια που ντύνονται εύκολα προς τα πάνω ή προς τα κάτω, καθιστώντας τα ένα υπέροχο ταξιδιωτικό παπούτσι. Αυτήν τη στιγμή, το Ottavia Sneaker, ένα στιλ με κορδόνια, έχει 30 τοις εκατό έκπτωση, ενώ το Zeta, ένα slip-on με σόλα πλατφόρμας, είναι μισό, με τιμή 125 $.

Συνεχίστε να διαβάζετε για τις κορυφαίες επιλογές μας από την Εξαμηνιαία Έκπτωση της M.Gemi.

Η Μπότα Leila

Για αγορά: mgemi.com, 195 $ (αρχικά 298 $)

Η μπότα Alpi Due

Για αγορά: mgemi.com, 195 $ (αρχικά 348 $)

Το Ottavia Sneaker

Για αγορά: mgemi.com, 175 $ (αρχικά 248 $)

Το Mirabella Loafer

Για αγορά: mgemi.com, 145 $ (αρχικά 248 $)

Το Διαμέρισμα Adelina

Για αγορά: mgemi.com, 145 $ (αρχικά 248 $)

Το Annodota Tote

Για αγορά: mgemi.com, 245 $ (αρχικά 378 $)

Είτε είστε ακόμα στο κυνήγι για μπότες ανθεκτικές στις καιρικές συνθήκες που μπορείτε να φορέσετε κατά τους κρύους μήνες ή ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια ή φλατ που μπορείτε να απολαύσετε όλο το χρόνο, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να περιηγηθείτε στη συλλογή της M.Gemi. Αυτή η πώληση διαρκεί μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό αγοράστε αυτά τα στυλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όσο ακόμα μπορείτε.

Αγαπάτε πολύ; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο T L Recommends και θα σας στέλνουμε τα αγαπημένα μας ταξιδιωτικά προϊόντα κάθε εβδομάδα.

Δείτε περισσότερες προσφορές αγορών T L

Αυτό το φορητό flosser νερού εγκεκριμένο από τον οδοντίατρο είναι «ιδανικό για ταξίδια» και μόνο 35 $ στους αγοραστές του Amazon λένε ότι αυτά τα πολωτικά γυαλιά ηλίου είναι «ιδανικά για ποδηλασία» — και είναι κάτω από 20 $ στις βαλίτσες σκούτερ Amazon 5 που αγαπούν οι γονείς και τα παιδιά — Όλα κάτω από 150 $Αξιοθέατα, Ορόσημα Μνημεία, Ιδέες για ταξίδια, Αρχιτεκτονική Σχεδιασμός, Ιδέες ταξιδιών, Διακοπές στην πόλη, Στυλ, Αγορές, θυγατρική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *