Το 2021 πρόκειται να είναι μια μεγάλη χρονιά στο διάστημα — Δείτε τι πρέπει να προσέξετε φέτος

By | 13 Μαρτίου, 2023

Το 2021 πρόκειται να είναι μια μεγάλη χρονιά στο διάστημα — Δείτε τι πρέπει να προσέξετε φέτος

Σημειώστε τα ημερολόγιά σας — δεν θα θέλετε να χάσετε αυτά τα διαστημικά γεγονότα.

Ενώ το 2020 ήταν, σε γενικές γραμμές, μια χρονιά προκλήσεων, ήταν μια μάλλον θριαμβευτική χρονιά για τη διεθνή διαστημική βιομηχανία. Μεταξύ της επιστροφής της ανθρώπινης διαστημικής πτήσης στο αμερικανικό έδαφος (ευχαριστώ, SpaceX!), τρεις εκτοξεύσεις αποστολών στον Άρη (για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και την επιτυχή ανάκτηση δειγμάτων από το φεγγάρι και τον αστεροειδή Ryugu (από Κίνα και Ιαπωνία, αντίστοιχα), ήταν σίγουρα ένα εντυπωσιακό 12μηνο. Ευτυχώς για εμάς, η φετινή χρονιά διαμορφώνεται εξίσου αξέχαστη. Ακολουθούν έξι αποστολές που πρέπει να περιμένουμε το 2021.

Μια απεικόνιση του ρόβερ Perseverance της NASA που προσγειώνεται με ασφάλεια στον Άρη.

Το Perseverance Rover της NASA

Στις 21 Φεβρουαρίου 2021, η αποστολή Mars 2020 της NASA θα φτάσει επιτέλους στον προορισμό της, στέλνοντας το Rover Perseverance να πέφτει κατακόρυφα στο σημείο προσεδάφισής του στον κρατήρα Jezero στον Κόκκινο Πλανήτη. Η αποστολή έχει δύο πρωταρχικούς στόχους: να αναζητήσει στοιχεία για παλαιότερη μικροβιακή ζωή στον Άρη και να δοκιμάσει νέα τεχνολογία που θα ανοίξει το δρόμο για μια ανθρώπινη επίσκεψη στον πλανήτη. Για παράδειγμα, στο Perseverance βρίσκεται το μικροσκοπικό ρομποτικό ελικόπτερο με το όνομα Ingenuity — το πρώτο όχημα χωρίς rover, χωρίς προσγείωση που στάλθηκε στην επιφάνεια του Άρη.

Δοκιμαστικές πτήσεις Boeing Starliner

Ένας λαμπερός μπλε, Νότιος Ατλαντικός Ωκεανός απεικονίζεται καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ανέβηκε σχεδόν 270 μίλια πάνω, ακριβώς έξω από τις ακτές της Αργεντινής.

Το 2020, το όχημα Crew Dragon της SpaceX έγινε το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο που πιστοποιήθηκε από τη NASA για να φέρει αστροναύτες στο διάστημα, στέλνοντας έξι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μεταξύ μιας δοκιμαστικής πτήσης και μιας επιχειρησιακής αποστολής. Αλλά το 2021, το SpaceX θα έχει ανταγωνισμό. Η Boeing σχεδιάζει να δοκιμάσει το διαστημόπλοιό της Starliner δύο φορές το 2021. η πρώτη δοκιμή, που έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για τις 29 Μαρτίου 2021, θα είναι μια τροχιακή πτήση χωρίς πλήρωμα, ενώ η δεύτερη δοκιμή, η οποία θα μπορούσε να γίνει ήδη από τον Ιούνιο, θα έχει αστροναύτες.

Δοκιμή διπλής ανακατεύθυνσης αστεροειδών της NASA (DART)

Ενώ η προστασία της Γης από μια καταστροφική σύγκρουση με έναν αστεροειδή ήταν μια ταινία επιστημονικής φαντασίας για δεκαετίες, υπάρχουν, στην πραγματικότητα, επιστήμονες που εργάζονται σκληρά για να καθορίσουν ποιο σχέδιο δράσης θα μπορούσε να είναι καλύτερο όταν μια τέτοια απειλή εμφανίζεται στον ορίζοντα (είναι ένα ερώτημα πότε, όχι εάν). Η αποστολή διπλής δοκιμής ανακατεύθυνσης αστεροειδών (DART) της NASA θα δοκιμάσει πραγματικά μια μέθοδο πλανητικής προστασίας. η αποστολή θα δει ένα διαστημόπλοιο να πέφτει σκόπιμα σε έναν αστεροειδή σε μια προσπάθεια να αλλάξει την τροχιά του. Το παράθυρο εκτόξευσης ανοίγει στις 22 Ιουλίου 2021, ενώ ο αντίκτυπος θα συμβεί το φθινόπωρο του 2022.

Το τηλεσκόπιο James Webb της NASA

Σχεδιασμένο για να είναι ο διάδοχος του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί στις 31 Οκτωβρίου 2021. Το τηλεσκόπιο σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν θα περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη μας όπως κάνει το Hubble, αλλά στην πραγματικότητα θα κάνει τροχιά γύρω από τον ήλιο σε ένα σημείο που ονομάζεται δεύτερο σημείο Lagrange, ή L2, το οποίο απέχει σχεδόν ένα εκατομμύριο μίλια από τη Γη. (Για το πλαίσιο, αυτό είναι περίπου τέσσερις φορές πιο μακριά από εμάς από το φεγγάρι).

Artemis 1 της NASA

Η NASA σχεδιάζει να στείλει αστροναύτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας, πίσω στο φεγγάρι το 2024, αλλά το πρώτο γιγάντιο άλμα στη διαδικασία έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Νοέμβριο του 2021. Η αποστολή Artemis I θα είναι η πρώτη που θα δοκιμάσει το διαστημόπλοιο Orion του οργανισμού και το Πύραυλος Space Launch System (SLS) μαζί καθώς εκτοξεύονται για μια αποστολή τριών εβδομάδων χωρίς πλήρωμα στη σεληνιακή τροχιά. Εάν ήταν επιτυχής, το Artemis I θα πιστοποιούσε το Orion και το SLS για την αποστολή με πλήρωμα Artemis I, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2023.

Το Starship του SpaceX

Ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX μπορεί να είναι το άλογο του τρέχοντος στόλου της, αλλά οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για το διαστημόπλοιο και τον πύραυλο επόμενης γενιάς της εταιρείας: Starship. Το τεράστιο σύστημα έχει σχεδιαστεί για εξερεύνηση στο βάθος του διαστήματος, οδηγώντας πιθανώς τους αστροναύτες στο φεγγάρι και τον Άρη στο εγγύς μέλλον. Τον Δεκέμβριο, η δοκιμαστική πτήση του πρωτότυπου Starship, SN8, ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές εκτοξεύσεις της χρονιάς. Αν και η SpaceX δεν έχει δημοσιεύσει χρονοδιαγράμματα για τις επερχόμενες δοκιμές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούμε κάποια σημαντική δράση κατά τη διάρκεια του 2021.

Επτά εμπνευσμένα ταξίδια που δεν είχατε ποτέ τον χρόνο να κάνετε—μέχρι τώρα

Δεν είναι εύκολο να πάρεις βδομάδες άδεια από τη δουλειά για να παρακολουθήσεις φάλαινες στην Αλάσκα ή να διασχίσεις την Ινδία με το τρένο. Αλλά όταν είσαι συνταξιούχος, ο χρόνος δεν είναι πλέον πολυτέλεια. Σχολή μαγειρικής Four Seasons Chiang Mai.

Στη συνταξιοδότηση σας περιμένει μια μεγάλη ανταμοιβή: μπορείτε επιτέλους να πάτε σε εκείνα τα ταξίδια που πάντα ονειρευόσασταν, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως τελειώσουν οι μέρες διακοπών ή ότι θα επιστρέψετε σε σωρό δουλειές και ένα ενοχλημένο αφεντικό. Είτε θέλετε να εξερευνήσετε μη κατοικημένες γωνιές του κόσμου είτε να επισκεφτείτε το λίκνο του πολιτισμού, αν έχετε χρόνο, έχουμε μερικές ιδέες. Αυτά είναι τα ταξίδια που οι συντάκτες φαντασιώνουμε να κάνουμε όταν συνταξιοδοτηθούμε—και που θα μπορούσατε να κάνετε σήμερα.

Ανταρκτική

Δείτε τη νοτιότερη ήπειρο του κόσμου

Κάντε ένα 24ήμερο ταξίδι ανακάλυψης στην Ανταρκτική, τη Νότια Γεωργία και τα Φώκλαντ, απολαμβάνοντας τα φυσικά θαύματα της περιοχής και τα πλάσματα που αποκαλούν αυτή την παγωμένη γωνιά του κόσμου σπίτι. Αναχωρώντας από το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής (αν παίρνετε το πλοίο του National Geographic Explorer) ή το Σαντιάγο της Χιλής (για το πλοίο National Geographic Orion), θα σταματήσετε σε σημεία που επισκέφτηκαν για πρώτη φορά θρυλικά ατρόμητοι εξερευνητές όπως ο Ernest Shackleton. Ενώ κάνετε εκδρομές στο Zodiak και κάνετε καγιάκ, αναζητήστε καμπουροφάλαινες, χιλιάδες βασιλιάδες πιγκουίνους, κοπάδια τεράστιων φώκιες ελεφάντων και τη μεγαλύτερη αποικία άλμπατρος στον κόσμο. Και με σχεδόν 24 ώρες φωτός της ημέρας αυτή την εποχή του χρόνου, θα έχετε άφθονο χρόνο για να τα απορροφήσετε όλα.

National Geographic Expeditions; με αναχώρηση τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο του 2016, από 22.430 $

Ινδία

Κάντε ένα πολυτελές ταξίδι με τρένο για να δείτε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας

Περάστε 12 ημέρες στο τρένο Deccan Odyssey—ένας εξαιρετικά άνετος τρόπος για να επισκεφθείτε τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα της Ινδίας. Ξεκινώντας από τη Βομβάη, θα σας μεταφέρει σε όλη την υποήπειρο, με στάσεις σε πόλεις όπως η Τζαϊπούρ και το Δελχί, όπου θα εξερευνήσετε αρχαίους ναούς και μεγάλα παλάτια. Περιμένετε μια επίσκεψη στο Ταζ Μαχάλ, μια εκδρομή με πλοίο στη λίμνη Pichola και μια στάση στο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO του Αρχαιολογικού Πάρκου Champaner-Pavagadh, ένα συγκρότημα ιστορικών τοποθεσιών που δεν έχουν ανασκαφεί σε μεγάλο βαθμό που περιλαμβάνει ένα πρώιμο ινδουιστικό φρούριο και τα ερείπια του Πρωτεύουσα του 16ου αιώνα του Γκουτζαράτ.

Cox amp; Kings; αναχωρεί τακτικά από τον Οκτώβριο του 2015, από 7.910 $

Μεξικό

Καγιάκ με φάλαινες στη Μπάχα Καλιφόρνια

Στον απομονωμένο κόλπο Magdalena, στη νότια χερσόνησο Baja California, οι γκρίζες φάλαινες μεταναστεύουν κάθε χειμώνα για να γεννήσουν σε μια τεράστια λιμνοθάλασσα που προστατεύεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό από νησιά φραγμού. Εδώ, οι κατάλληλοι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν φάλαινες, θαλάσσια λιοντάρια και δελφίνια ενώ κάνουν θαλάσσιο καγιάκ για αρκετές ώρες την ημέρα παρέα με έναν θαλάσσιο βιολόγο. Παραθαλάσσια πτηνά που φωλιάζουν είναι επίσης ορατά, στα μαγγρόβια και στους ψηλούς αμμόλοφους της ερήμου της ερήμου Sonoran. Στην ανατολική ακτή της Μπάχα, κατά μήκος της Θάλασσας του Κορτές, οι κενές ακτές και οι καταγάλανοι όρμοι υποστηρίζονται από τις πανύψηλες κορυφές της Sierra de la Gigante. Οι επιστήμονες θεωρούν αυτό το διεθνές καταφύγιο βιόσφαιρας ένα ιδανικό σημείο για κοντινές συναντήσεις και τα καγιάκ παρέχουν μια ασυναγώνιστη πλατφόρμα παρατήρησης «στο επίπεδο της θάλασσας». Προσφέρονται πολλά διαφορετικά ταξίδια με καγιάκ παρατήρησης φαλαινών,

Sea Quest; ημερομηνίες αναχώρησης από Νοέμβριο-Μάιο κατόπιν αιτήματος, από 1.399 $

Περού

Εξερευνήστε τον Αμαζόνιο και ακολουθήστε τα μονοπάτια των Ίνκας

Ένα μηχανοκίνητο κανό με πιρόγα στον ποταμό Madre de Dios μεταφέρει τους ταξιδιώτες στο Manu Wildlife Center, μια ιδιωτική κατασκήνωση στο τροπικό δάσος μέσα σε ένα καταφύγιο βιόσφαιρας της UNESCO 4,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων στον Περουβιανό Αμαζόνιο. Ανεβείτε σε μια πλατφόρμα με θόλο για να δείτε υπέροχα μακό. Συμμετάσχετε φυσιοδίφες σε αποστολές αναζητώντας γιγάντιες ενυδρίδες και μαύρες αράχνες πιθήκους. Στη συνέχεια, αλλάξτε ταχύτητα και κατευθυνθείτε σε ένα άλλο αξιόλογο βασίλειο σε ένα αναζωογονητικό τετραήμερο ταξίδι κατά μήκος λιγότερο γνωστών μονοπατιών στην Ιερή Κοιλάδα του Περού. Δίγλωσσοι οδηγοί οδηγούν αυτόν τον περίπατο σε μεγάλο υψόμετρο μέσα από αποικιακά χωριά των Άνδεων και αχαλίνωτες κοιλάδες όπου κυριαρχούν τα ψηλά βουνά και οι γαλάζιες λίμνες. Αφού επισκεφθείτε τα ερείπια των Ίνκας, συμπεριλαμβανομένης της Phuyupatamarca και του Machu Picchu με σάβανο από ομίχλη, παραμείνετε μια νύχτα στο Machu Picchu Pueblo Hotel πριν επιστρέψετε στο Cuzco στην οκταήμερη περιοδεία Marvels of Peru.

Λατινικές Εκδρομές; ημερομηνίες αναχώρησης κατόπιν αιτήματος, από 5.495 $

Ρωσία

Βυθιστείτε σε αυτοκρατορικούς θησαυρούς

Ξεκινήστε στη Μόσχα με θέα στα κοσμήματα του Πασχαλινού αυγού και των βασιλικών φορεμάτων στο Κρεμλίνο και, στη συνέχεια, ταξιδέψτε ακόμα πιο πίσω στο χρόνο, στη Ρωσία του 12ου αιώνα, με μια περιήγηση με το αυτοκίνητο στο ρουστίκ Βλαντιμίρ και το Σούζνταλ, στο Χρυσό Δαχτυλίδι. Κάποτε το σπίτι 15 μοναστηριών, το Σούζνταλ έχει ακόμα πέντε —μπορείτε να τα επισκεφτείτε όλα— και το Κρεμλίνο της πόλης επίσης. Ως τελευταίος σταθμός του 10ήμερου ταξιδιού Hidden Russia, πετάξτε στην Αγία Πετρούπολη και δείτε τα αστέρια της ομάδας Mariinsky Ballet να παίζουν στο νεοκλασικό θέατρο που έχτισε η Μεγάλη Αικατερίνη. Κάντε μια περιήγηση στο Μεγάλο Παλάτι του Πέτερχοφ και εξερευνήστε τους θησαυρούς που κρύβονται στους αποθηκευτικούς χώρους εκτός ορίων του Ερμιτάζ.

Exeter International; αναχωρεί μηνιαία, από 7.975 $

Ταϊλάνδη

Μάθετε πώς να φτιάξετε τη δική σας βασιλική κουζίνα

Ενώ απολαμβάνετε την πολυτέλεια του Four Seasons Chiang Mai, δοκιμάστε τα καθημερινά μαθήματα στη σχολή μαγειρικής του ξενοδοχείου σε στιλ Lanna (εικόνα παραπάνω), εστιάζοντας στα χαρακτηριστικά πιάτα αυτής της βόρειας πόλης, ενός αγαπημένου καλοκαιρινού καταφυγίου των βασιλέων της Ταϊλάνδης. Όταν τελειώσει το μάθημα μαγειρικής, μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε μια προαιρετική συνεδρία σκάλισμα φρούτων για να μάθετε αυτήν την παραδοσιακή ταϊλανδέζικη δεξιότητα. Αφήστε μια προσφορά φρούτων στο μικρό σπιτάκι έξω από το παραδοσιακό περίπτερο από ξύλο τικ πριν ετοιμάσετε σούπα με ζυμαρικά με κάρι με κοτόπουλο και χοιρινό ξηρό καρύκευμα με τουρσί σκόρδου. Βοηθήστε στη συγκομιδή ρυζιού στους ορυζώνες που περιβάλλουν το θέρετρο και, στη συνέχεια, δωρίστε το στους μοναχούς στο κοντινό Wat Pa Dara Piram, έναν από τους περισσότερους από 300 βουδιστικούς ναούς του Τσιάνγκ Μάι. Σηκωθείτε νωρίς ένα πρωί για να επισκεφτείτε τους πάγκους της «υγρής αγοράς» γεμάτους με μπαχαρικά.

Τέσσερις εποχές; πακέτα από $660 ανά διανυκτέρευση

Βόρεια Αφρική, Αίγυπτος και Μέση Ανατολή

Ακολουθήστε τα βήματα των αρχαίων εμπόρων

Ακολουθήστε τους δρόμους του μεταξιού και τις διαδρομές των καραβανιών των πρώτων εμπόρων πρίγκιπες στον κόσμο προς τις υπέροχες βυζαντινές πόλεις και τα απομακρυσμένα φυλάκια της Σαχάρας, πλέοντας τον Νείλο με ένα ειδικά κατασκευασμένο καταδρομικό και κοιμάστε στη Σαχάρα σε καταυλισμούς με σκηνές στην έρημο κατά μήκος της διαδρομής. Στην Αίγυπτο, συνοδευόμενοι από έμπειρους οδηγούς Abercrombie amp; Kent, θα κατεβείτε στους τάφους της Nefertari και του Seti I και θα επισκεφθείτε το Οροπέδιο της Γκίζας και το Μουσείο Αρχαιοτήτων. Γιορτή Βεδουίνων στην έρημο της Ιορδανίας. Θαυμάστε την Πέτρα, τη χαμένη πόλη των Ναβαταίων εμπόρων. εξερευνήστε βιβλικές τοποθεσίες στο Ισραήλ. Στη συνέχεια, πηγαίνετε στο Μαρόκο, όπου μπορείτε να δείτε τη μεσαιωνική Medina στη Φεζ και τις φημισμένες αγορές του Μαρακές.

Abercrombie amp; Kent; αναχωρεί κάθε μήνα, από 6.995 $ για ένα δρομολόγιο 12 ημερών

Διαστημικά ταξίδια Αστρονομία, Ειδήσεις, Ταξίδια για ηλικιωμένους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *