Το νεότερο Safari Lodge της Ζάμπια βρίσκεται σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO – και σας φέρνει πιο κοντά στην άγρια ​​ζωή από ποτέ

By | 19 Μαρτίου, 2023

Το νεότερο Safari Lodge της Ζάμπια βρίσκεται σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO – και σας φέρνει πιο κοντά στην άγρια ​​ζωή από ποτέ

Το Lolebezi άνοιξε τον Ιούνιο και βρίσκεται στο απομακρυσμένο Εθνικό Πάρκο Lower Zambezi της Ζάμπια.

Καθώς περπατούσα κατά μήκος του καλυμμένου με χαλίκι μονοπατιού προς τη σουίτα μου στο νέο καταφύγιο σαφάρι Lolebezi, το οποίο άνοιξε τον Ιούνιο του 2022 στο Εθνικό Πάρκο Lower Zambezi της Ζάμπια, ο έμπειρος οδηγός μου σάρωσε τους γύρω θάμνους και τα χειμωνιάτικα αγκάθια για τυχόν σημάδια άγριας ζωής.

Σχεδόν φτάσαμε στο δωμάτιό μου χωρίς περιστατικά – μέχρι που είδαμε έναν μεγάλο αρσενικό ελέφαντα να τρώει ανέμελα τη βλάστηση κοντά στην εξώπορτά μου. Έτσι, αντί να ακολουθήσω τον εύκολο δρόμο (όπως μέσα, μπαίνοντας από την μπροστινή πόρτα), ο οδηγός μου με βοήθησε να πάω κρυφά στη γωνία και να μπω στη σουίτα μου από το πίσω αίθριο, αφήνοντας το παχύδερμο να απολαύσει το γεύμα του. Ο οδηγός μου έφυγε, αλλά ο δίτονος φίλος μου επέλεξε να μείνει μαζί μου για λίγο.

Με παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή κατά μήκος ολόκληρου του πίσω τοίχου της σουίτας μου, αποφάσισα να παραλείψω τον απογευματινό μου ύπνο και να θαυμάσω το πανίσχυρο πλάσμα που ελίσσεται στις όχθες του ποταμού Ζαμπέζη της Ζάμπια.

«Μας αρέσει η γη να υπαγορεύει τον ρυθμό της ζωής», δήλωσε ο Beks Ndlovu, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της African Bush Camps (ABC), της εταιρείας σαφάρι που λειτουργεί το Lolebezi. «Τελικά, πιστεύουμε ότι αν δεν το κάνετε, θα χάσετε κάτι που πρέπει να μας κάνει δώρο η φύση».

Ακολουθώντας το Παράδειγμα της Φύσης

Το να ακούς τον ρυθμό της γης σήμαινε νωρίς το πρωί παιγνίδι για να εντοπίσεις λιοντάρια φρέσκα να σκοτωθούν. Κάνοντας μια παράκαμψη όταν μια μητέρα ελέφαντας και τα μωρά της αποφάσισαν να κλείσουν το δρόμο. και αλλάξαμε σχέδια όταν εντοπίσαμε άγρια ​​σκυλιά να κατεβάζουν μια ιμπάλα.

Η τοποθεσία του Lolebezi στο Εθνικό Πάρκο Lower Zambezi, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσετε μια απομακρυσμένη περιοχή που βρίθει από άγρια ​​ζωή, αλλά λίγους άλλους επισκέπτες του σαφάρι. Είναι πραγματικά άγριο, με όλη τη σημασία της λέξης, χωρίς περίβλημα ή φράχτες που εμποδίζουν τα ζώα να περιφέρονται ελεύθερα και μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε τις δεξιότητες παρακολούθησης των οδηγών μας σκληρά στη δουλειά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των καθημερινών μας παιχνιδιών, βλέπαμε ντουζίνες, ύαινες, αγριόχοιρους, ζέβρες, μπαμπουίνους, ιμπάλα κατά δεκάδες και πολλά άλλα. Αυτή η περιοχή της Ζάμπια είναι επίσης γνωστή για τον υψηλό πληθυσμό της πάντα άπιαστης λεοπάρδαλης, δίνοντας στους επισκέπτες αυξημένη πιθανότητα να εντοπίσουν μια λεοπάρδαλη. Εν τω μεταξύ, τα πουλιά μπορούν επίσης να ρίξουν μια ματιά σε πολλά συναρπαστικά είδη όπως ο ζωηρός κύλινδρος με λιλά στήθος ή ο αετός bateleur.

Τα τυπικά οχήματα με κίνηση παιχνιδιών χωρούν έως και εννέα επιβάτες, αλλά στο Lolebezi — και στις άλλες 16 ιδιοκτησίες ABC — μόνο έξι άτομα κάθονται σε κάθε αυτοκίνητο (εκτός αν ζητηθεί διαφορετικά), οπότε όλοι πλησιάζουν τη δράση με ένα κάθισμα στο παράθυρο. Οι γενναίοι επισκέπτες μπορούν ακόμη και να ξεκινήσουν σαφάρι με τα πόδια, μια πρακτική που ξεκίνησε από τη Ζάμπια.

Και η δράση δεν σταματά στη στεριά. Ένα ουσιαστικό μέρος για να αφήσετε τη φύση να οδηγήσει τον δρόμο προέρχεται από το πιο μοναδικό πλεονέκτημα του Lolebezi: την άμεση πρόσβαση στον τέταρτο μεγαλύτερο ποταμό της Αφρικής. Ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες του σαφάρι σε όλη την Αφρική δεν έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δραστηριότητες με βάση το νερό, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας Lolebezi.

Οι επισκέπτες μπορούν να ξεκινήσουν τη μέρα τους ανάντη στον ποταμό Ζαμβέζη, να κάνουν κανό προς το καταφύγιο και να σταματήσουν για brunch σε ένα αμμόλοφο, όπου το προσωπικό θα στήσει τραπέζια με ομπρέλες για ένα πλήρες γεύμα, απολαμβάνοντας καρέκλες στηριγμένες σε νερό μέχρι τον αστράγαλο. Οι λάτρεις του ψαρέματος μπορούν να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους σε μια εκδρομή αλιευμάτων και απελευθέρωσης και να προσπαθήσουν να κυνηγήσουν το στολίδι του Ζαμβέζη, του ψαριού τίγρης, ενός είδους που κέρδισε το όνομά του χάρη στα εκπληκτικά μεγάλα και αιχμηρά δόντια του. Για μια πιο ήρεμη περιπέτεια στο νερό, οι οδηγοί Lolebezi συχνά παίρνουν τους επισκέπτες που κάνουν κρουαζιέρα στο ποτάμι για να απολαύσουν το βραδινό ηλιοβασίλεμα – μια παράδοση σαφάρι όπου όλοι συγκεντρώνονται γύρω από το ηλιοβασίλεμα για σνακ και ποτά πριν το δείπνο. Ανεξάρτητα από το πώς ανεβαίνουν οι επισκέπτες στο νερό, οι ιπποπόταμοι και οι κροκόδειλοι θα είναι εκεί για να τους συνοδεύσουν από ασφαλή απόσταση.

Τιμώντας τη Ζάμπια μέσω του σχεδιασμού

Η φιλοσοφία του «να αφήνουμε τη γη να υπαγορεύει» την εμπειρία δίνει τέτοια σημασία στη φύση — και αυτό αντικατοπτρίζεται σε όλο το σχέδιο του Lolebezi, με πρόσθετη έμφαση στον πολιτισμό της Ζάμπια. Όπως το δάσος που το περιβάλλει, αυτό το πολυτελές κατάλυμα φαίνεται να ξεφυτρώνει από το έδαφος με τα διάφορα φυσικά υλικά του και μια ουδέτερη χρωματική παλέτα. Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν υφαντές οροφές από καλάμια, ξύλινες πόρτες σκαλιστές στο χέρι, μια μοναδική κουρτίνα καλαμπασιού στην τραπεζαρία, καθώς και λέπια ψαριών, κροκόδειλους και μοτίβα πουλιών που αναμειγνύονται διακριτικά στη διακόσμηση.

Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή στις οκτώ σουίτες στο Lolebezi, συμπεριλαμβανομένων δύο που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για οικογένειες. Οι σουίτες χωρίζονται σε δύο τμήματα, με τα υπνοδωμάτια και τα καθιστικά να βλέπουν ανατολικά για εκπληκτική θέα στην ανατολή του ηλίου, ενώ το μπάνιο και η γκαρνταρόμπα βλέπουν δυτικά. Με παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή στην πλευρά της σουίτας που βλέπει στο ποτάμι, μπορούσα να απολαύσω την ανεμπόδιστη θέα από την κρεβατοκάμαρα στο εσωτερικό ντους χωρίς πλαίσιο μέχρι και την τουαλέτα. Αυτά τα πανύψηλα παράθυρα χρησιμεύουν επίσης ως συρόμενες πόρτες που ανοίγουν στο εξωτερικό κατάστρωμα, με ξαπλώστρες, χώρους καθιστικού και ιδιωτική πισίνα. Με τις πόρτες τελείως ανοιχτές, ο χώρος του καθιστικού γίνεται ένα εσωτερικό-εξωτερικό σαλόνι, βυθίζοντάς σας στο ειδυλλιακό περιβάλλον.

Ο προσεγμένος σχεδιασμός συνεχίζεται σε όλο το κατάλυμα με υπαίθριο χώρο γιόγκα, σπα, αίθουσα παιχνιδιών και γυμναστήριο, όλα με γυάλινες πόρτες από το δάπεδο μέχρι την οροφή που κρατούν τους επισκέπτες συνδεδεμένους με τη φυσική ομορφιά του Lower Zambezi ανά πάσα στιγμή. Το Lolebezi προσφέρει επίσης ένα υπαίθριο κιόσκι για τραπεζαρία και χώρους σαλονιού, συμπεριλαμβανομένου ενός τζακιού όπου συγκεντρώνονται οι επισκέπτες για να δειπνούν το ηλιοβασίλεμα και μια πισίνα υπερχείλισης με θέα στον ποταμό Zambezi. Εκεί κάθισα καθώς ένα μικρό κοπάδι ελεφάντων διέσχιζε το ποτάμι και ένας περιπλανήθηκε για να φάει τα φυτά λίγα μόλις μέτρα μακριά.

«Το στοιχείο του σχεδιασμού μπαίνει στο πώς βιώνεις ένα μέρος και, τελικά, διευκολύνει την εμπειρία του να είσαι ανάμεσα στην άγρια ​​ζωή και τη φύση», είπε ο Ndlovu. Πρόσθεσε ότι το ABC απαιτεί ελάχιστες διαμονές τριών διανυκτερεύσεων στις ιδιοκτησίες του, γεγονός που μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των γρήγορων ταξιδιών, ενώ επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαμβάνουν πλήρως τις προσεκτικά επιλεγμένες ανέσεις σε κάθε τοποθεσία.

Εξυπηρέτηση επισκεπτών, της μητέρας φύσης και της κοινότητας

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα μέρος που να δείχνει την ουσία της Ζάμπια και να προσφέρει υπηρεσίες παγκόσμιας κλάσης», είπε η Shahida Yousuf, ιδιοκτήτρια του Lolebezi.

Με μέγιστη χωρητικότητα 16 επισκεπτών, οι επισκέπτες είναι εγγυημένο ότι θα απολαύσουν μια πραγματικά εξατομικευμένη εμπειρία. Το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης φάνηκε με διάφορους τρόπους κατά τη διάρκεια της παραμονής μου, από όλο το προσωπικό που με γνώριζε ονομαστικά, μέχρι κάθε παιχνίδι όπου οι οδηγοί γνώσης θα μου μάθαιναν κάτι νέο.

Αλλά οι επισκέπτες δεν είναι οι μόνοι που επωφελούνται από την τουριστική προσέγγιση του ABC.

Περισσότεροι οδηγοί και επισκέπτες στο Εθνικό Πάρκο Lower Zambezi αποτρέπουν τους λαθροκυνηγούς και το προσωπικό του Lolebezi εργάζεται επιμελώς για τη διατήρηση της φυσικής χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

Στο Lolebezi, η φιλικότητα προς το περιβάλλον είναι ενσωματωμένη στο σχεδιασμό, αλλά η οικονομία που βασίζεται στη βιωσιμότητα δίνει επίσης προτεραιότητα στην επιστροφή στην τοπική κοινότητα. Οι συνειδητοποιημένοι ταξιδιώτες θα εκτιμήσουν ότι, για κάθε νύχτα που ξοδεύει ένας επισκέπτης σε οποιοδήποτε κατάλυμα του ABC, δωρίζονται 10 $ στο Ίδρυμα African Bush Camps, το οποίο πρωτοστατεί σε πολλά προγράμματα που εμπλουτίζουν τις κοινότητες στις γύρω περιοχές με έμφαση στην εκπαίδευση, τη διατήρηση και την ενδυνάμωση της κοινότητας.

Είναι όλα μέρος της προσέγγισης Lolebezi για να τιμήσουμε τη γη, η οποία υπαγορεύει ολόκληρη την εμπειρία εδώ.

Black Travelers Breaking Barriers: Episode 3 of Travel Leisure’s New Podcast

Η Jessica Nabongo και ο Tayo Rockson μοιράζονται την εμπειρία τους ως Μαύροι ταξιδιώτες στο Let’s Go Together.

Η Jessica Nabongo και ο Tayo Rockson έχουν δει πολύ κόσμο. Και στο επεισόδιο αυτής της εβδομάδας του νέου podcast του Travel Leisure, Let’s Go Together, ο Nabongo και ο Rockson συμμετέχουν στην παρουσιάστρια Kellee Edwards για να συζητήσουν πώς βλέπουν οι μαύροι ταξιδιώτες τον κόσμο και πώς τους βλέπει ο κόσμος.

Για τη Nabongo, η οποία μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ και ταξιδεύει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, είναι ασφαλές να πούμε ότι οι ταξιδιωτικές εμπειρίες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην αίσθηση της ταυτότητάς της. Το 2019 η Nabongo έγινε η πρώτη τεκμηριωμένη μαύρη γυναίκα που ταξίδεψε σε όλες τις χώρες της Γης.

«Ένα πράγμα που θα πω για όλες τις εμπειρίες μου και την επίσκεψη σε κάθε χώρα στον κόσμο είναι ότι, όπου κι αν πάτε στον κόσμο, θα συναντήσετε ανθρώπους που είναι απίστευτα φιλόξενοι και απίστευτα φιλικοί», είπε ο Ναμπόνγκο στον Έντουαρντς. «Και ελπίζω ότι αυτό που βλέπουν άλλοι μαύροι από το ταξίδι μου είναι ότι θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα να ταξιδεύετε οπουδήποτε θέλετε να πάτε».

Για τον Rockson – έναν ειδικό με έδρα τη Νέα Υόρκη στη διαπολιτισμική επικοινωνία, τη διαφορετικότητα και την ένταξη που έχει ζήσει στις ΗΠΑ, τη Μπουρκίνα Φάσο και τη Σουηδία – τα ταξίδια του έδωσαν την ευκαιρία να βιώσει και να επικοινωνήσει με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ακούγοντας και μαθαίνει για τις απόψεις τους ενώ μοιράζεται και τις δικές του.

“Μπορείς να γνωρίσεις ανθρώπους στο επίπεδό τους όταν μάθεις πώς να επικοινωνείς μεταξύ των πολιτισμών, σωστά; Όλοι στον πυρήνα τους θέλουν να τους δουν, να τους ακούσουν και να τους καταλάβουν για το ποιοι πραγματικά είναι. Και μετά, ξέρεις, υπάρχουν κακοί άνθρωποι παντού και υπάρχουν καλοί άνθρωποι παντού», είπε στον Έντουαρντς.

Στο επεισόδιο, ο Nabongo και ο Rockson, που έχουν και οι δύο αφρικανικές ρίζες – οι γονείς του Nabongo είναι από την Ουγκάντα ​​ενώ ο πατέρας του Rockson ήταν Νιγηριανός διπλωμάτης – μοιράζονται τις εμπειρίες τους με την ήπειρο και τους ανθρώπους της. Μοιράζονται επίσης γιατί οι άνθρωποι πρέπει να επισκέπτονται.

«Μου αρέσει να κάνω παρέα στο Λάγος και στην Άκρα και στο Ντακάρ και στο Ναϊρόμπι, στο Joburg, είναι απλά καταπληκτικές πόλεις», είπε ο Nabongo. «Λοιπόν, αν σκέφτεστε να πάτε στο Παρίσι ή τη Βουδαπέστη ή το Άμστερνταμ, γιατί να μην πάτε σε ένα Λάγος, ένα Ναϊρόμπι ή μια Καμπάλα;»

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Edwards, ο Nabongo και ο Rockson συζητούν επίσης ζητήματα και παρανοήσεις που αντιμετωπίζουν οι μαύροι ταξιδιώτες, τους δικούς τους προσωπικούς ταξιδιωτικούς στόχους και λίστες κουβάδων, καθώς και έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή για να συνεχίσουν να ενισχύουν και να διαφοροποιούν την ταξιδιωτική κοινότητα των Μαύρων.

Ακούστε περισσότερα από την Jessica Nabongo και τον Tayo Rockson στο Let’s Go Together, διαθέσιμο στα Apple Podcasts, Spotify και Stitcher.

Safaris,Ξενοδοχεία Θέρετρα,Elevate,Πάμε Μαζί,Καλύτερα Μαζί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *