Πώς να μετακινηθείτε στη Ρώμη

By | 11 Φεβρουαρίου, 2023

Πώς να μετακινηθείτε στη Ρώμη

Με πολλά από τα καλύτερα αξιοθέατα της Ρώμης που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, το μεγαλύτερο μέρος της Αιώνιας Πόλης μπορεί να εξερευνηθεί με τα πόδια. Αλλά για μερικά αξιοθέατα, όπως το Βατικανό, πιθανότατα θα θελήσετε να βασιστείτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία διευθύνονται από το ATAC και περιλαμβάνουν λεωφορεία, τραμ, μετρό και ένα δίκτυο προαστιακών τρένων. Ο κύριος κόμβος είναι το Stazione Termini και τα εισιτήρια ισχύουν για όλες τις μορφές μεταφοράς. Εδώ είναι όλα τα άλλα που πρέπει να γνωρίζετε για την πλοήγηση στη Ρώμη.

Μετρό

Το μετρό είναι πιο γρήγορο από τις επιφανειακές μεταφορές, αλλά το δίκτυο είναι περιορισμένο. Δύο κύριες γραμμές εξυπηρετούν το κέντρο, η Α (πορτοκαλί) και η Β (μπλε), που διασταυρώνονται στο Stazione Termini. Τα τρένα εκτελούν δρομολόγια από τις 5:30 π.μ. έως τις 23:30 και έως τη 1:30 π.μ. την Παρασκευή και το Σάββατο.

Συμβουλές για ταξίδια με το μετρό: Πάρτε τη γραμμή Α για τη Φοντάνα ντι Τρέβι (Barberini), τα Ισπανικά Σκαλιά (Spagna) και τον Άγιο Πέτρο (Ottaviano-San Pietro). Πάρτε τη γραμμή Β για το Κολοσσαίο (Colosseo).

Λεωφορείο

Ο κεντρικός σταθμός λεωφορείων της Ρώμης βρίσκεται μπροστά από το Stazione Termini στην Piazza dei Cinquecento, όπου υπάρχει ένα περίπτερο πληροφοριών. Άλλοι σημαντικοί κόμβοι βρίσκονται στο Largo di Torre Argentina και στην Piazza Venezia.

Τα λεωφορεία συνήθως εκτελούν δρομολόγια από περίπου τις 5:30 π.μ. έως τα μεσάνυχτα, με περιορισμένα δρομολόγια όλη τη νύχτα.

Η νυχτερινή υπηρεσία λεωφορείων της Ρώμης περιλαμβάνει περισσότερες από 25 γραμμές, πολλές από τις οποίες περνούν από το Termini ή/και την Piazza Venezia. Τα λεωφορεία επισημαίνονται με ένα “n” πριν από τον αριθμό και οι στάσεις λεωφορείων έχουν ένα μπλε σύμβολο κουκουβάγιας. Οι αναχωρήσεις είναι συνήθως κάθε 15 έως 30 λεπτά, αλλά μπορεί να είναι πολύ πιο αργές.

Για προορισμούς «εκτός πόλης» στη γύρω περιοχή του Λάτσιο, τα λεωφορεία Cotral αναχωρούν από πολλά σημεία σε όλη την πόλη. Η εταιρεία είναι συνδεδεμένη με το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών της Ρώμης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια που καλύπτουν αστικά λεωφορεία, τραμ, γραμμές μετρό και τρένων, καθώς και περιφερειακά λεωφορεία και τρένα.

Υπάρχει μια σειρά από εισιτήρια, συμπεριλαμβανομένου ενός ημερήσιου εισιτηρίου BIRG (biglietto integrato regionale giornaliero), το οποίο επιτρέπει απεριόριστες μετακινήσεις σε όλες τις αστικές και περιφερειακές συγκοινωνίες μέχρι τα μεσάνυχτα της ημέρας που ενεργοποιείται. Η τιμή του είναι ανά ζώνες.

Συμβουλές για ταξίδια με λεωφορείο: το n1 ακολουθεί τη διαδρομή της γραμμής A του μετρό, το n2 ακολουθεί τη διαδρομή της γραμμής b του μετρό, το n7 σταματά στην Piazzale Clodio, Piazza Cavour, Via Zanardelli, Corso del Rinascimento, Corso Vittorio Emanuele II, Largo di Torre Argentina, Piazza Venezia, Via Nazionale και Stazione Termini. Για προγραμματισμό διαδρομής και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, το Roma Bus είναι μια χρήσιμη εφαρμογή τηλεφώνου.

Εξερευνήστε την εμβληματική Ρώμη

Τραμ

Η Ρώμη έχει περιορισμένο δίκτυο τραμ. Για χάρτες διαδρομής, ανατρέξτε στη διεύθυνση www.atac.roma.it.

Συμβουλές για ταξίδια με τραμ: Οι πιο χρήσιμες γραμμές είναι οι 2 Piazzale Flaminio προς/από την Piazza Mancini. 3 Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia προς/από San Lorenzo, San Giovanni, Testaccio και Trastevere. 8 Piazza Venezia προς/από Trastevere. και 19 Piazza del Risorgimento προς/από Villa Borghese, San Lorenzo και Via Prenestina.

Τρένο

Εκτός από τις συνδέσεις με το αεροδρόμιο Fiumicino, πιθανότατα θα χρειαστείτε μόνο το υπέργειο σιδηροδρομικό δίκτυο εάν κατευθυνθείτε έξω από την πόλη. Πληροφορίες για το τρένο είναι διαθέσιμες από την περιοχή εξυπηρέτησης πελατών στην κεντρική λεωφόρο στο Stazione Termini. Εναλλακτικά, ελέγξτε τη διεύθυνση www.trenitalia.com.

Αγοράστε εισιτήρια στο κέντρο του κεντρικού σταθμού, από αυτοματοποιημένα μηχανήματα εισιτηρίων ή από εξουσιοδοτημένα ταξιδιωτικά γραφεία – αναζητήστε μια πινακίδα “FS” ή “biglietti treni” στο παράθυρο.

Ο δεύτερος σιδηροδρομικός σταθμός της Ρώμης είναι ο Stazione Tiburtina, τέσσερις στάσεις από το Termini στη γραμμή Β του μετρό. Από τους άλλους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πρωτεύουσας, οι πιο σημαντικοί είναι ο Stazione Roma-Ostiense και ο Stazione Trastevere.

Ποδήλατο

Το κέντρο της Ρώμης δεν προσφέρεται για ποδηλασία: υπάρχουν απότομοι λόφοι, ύπουλοι λιθόστρωτοι δρόμοι και η κίνηση είναι τρομερή. Αλλά τα ποδήλατα είναι μια εξαιρετική επιλογή για να εξερευνήσετε τα πάρκα της πόλης.

Τα ποδήλατα μπορούν να μεταφερθούν σε ορισμένα καθορισμένα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ και στο μετρό τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές από τις 5:30 π.μ. έως τις 7 π.μ., από τις 10 π.μ. έως το μεσημέρι και από τις 8 μ.μ. μέχρι το τέλος της υπηρεσίας. Ωστόσο, ορισμένοι σταθμοί της γραμμής Α είναι εκτός ορίων για ποδήλατα: Spagna, Barberini, Repubblica, Termini, Vittorio Emanuele και San Giovanni.

Μπορείτε να μεταφέρετε ποδήλατα στο τρένο Lido di Ostia το Σάββατο και την Κυριακή και τις καθημερινές από την έναρξη της υπηρεσίας έως τις 12:30 μ.μ. και από τις 20:00 έως το τέλος της υπηρεσίας. Πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστό εισιτήριο για το ποδήλατο. Σε περιφερειακά τρένα που επισημαίνονται με ένα εικονίδιο ποδηλάτου στο δρομολόγιο, μπορείτε να μεταφέρετε ένα ποδήλατο εάν πληρώσετε επιπλέον 3,50 €.

Υπάρχουν πολλά μέρη για ενοικίαση ποδηλάτων στη Ρώμη, όπως το Service Center Appia Antica, το Bici Pincio, το Eco Move Rent. Red Bicycle, TopBike Rental amp; Tours και Villa Borghese Bike Rental.

Αυτοκίνητο

Δεν συνιστάται η οδήγηση στη Ρώμη. Η οδήγηση ενός σκούτερ ή μοτοσικλέτας είναι πιο γρήγορη και διευκολύνει το παρκάρισμα, αλλά η Ρώμη δεν είναι μέρος για μαθητές, οπότε αν δεν είστε έμπειρος αναβάτης, μην το χάσετε. Ωστόσο, αξίζει να σκεφτείτε την ενοικίαση αυτοκινήτου για μια ημερήσια εκδρομή έξω από την πόλη.

Το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου της Ρώμης είναι κλειστό για μη εξουσιοδοτημένη κυκλοφορία από τις 6:30 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 14:00 έως τις 18:00 το Σάββατο και από τις 11 μ.μ. έως τις 3 π.μ. Παρασκευή και Σάββατο. Περιορισμοί ισχύουν επίσης στις Tridente, Trastevere και Monti. Οι Ζώνες Περιορισμένης Κυκλοφορίας μόνο για το βράδυ (ZTL) λειτουργούν στο San Lorenzo και στο Testaccio, συνήθως από τις 9:30 μ.μ. ή τις 23:00 έως τις 3 π.μ. την Παρασκευή και το Σάββατο (επίσης Τετάρτη και Πέμπτη το καλοκαίρι).

Όλοι οι δρόμοι που έχουν πρόσβαση στο ZTL παρακολουθούνται από συσκευές ανίχνευσης ηλεκτρονικής πρόσβασης. Εάν μένετε σε αυτήν τη ζώνη, επικοινωνήστε με το ξενοδοχείο σας. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο Roma Mobilita.

Για πληροφορίες σχετικά με την άδεια οδήγησης και τους οδικούς κανόνες, ανατρέξτε στον εθνικό οργανισμό αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιταλίας, Automobile Club d’Italia.

Για να νοικιάσετε αυτοκίνητο θα χρειαστείτε άδεια οδήγησης (συν Διεθνής Άδεια Οδήγησης εάν είναι απαραίτητο) και πιστωτική κάρτα. Οι περιορισμοί ηλικίας ποικίλλουν, αλλά γενικά θα πρέπει να είστε 21 ετών και άνω. Διατίθεται ενοικίαση αυτοκινήτου τόσο στα αεροδρόμια της Ρώμης όσο και στο Stazione Termini. Σημειώστε επίσης ότι τα περισσότερα ιταλικά ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα έχουν χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Οι αξιόπιστοι χειριστές ενοικιάσεων σκούτερ περιλαμβάνουν: Eco Move Rent, Treno e Scooter και On Road. Οι τιμές κυμαίνονται από περίπου 30€ έως 120€ ανάλογα με το μέγεθος του οχήματος.

Ταξί

Τα επίσημα αδειοδοτημένα ταξί είναι λευκά με μια πινακίδα ταξί στην οροφή και το «Roma Capitale» γραμμένο στην μπροστινή πόρτα μαζί με τον αριθμό άδειας του ταξί.

Πάντοτε να πηγαίνετε με τον μετρημένο ναύλο, ποτέ με προκαθορισμένη τιμή (οι καθορισμένοι ναύλοι από/προς τα αεροδρόμια αποτελούν εξαίρεση). Στην πόλη (εντός της περιφερειακής οδού) η πτώση της σημαίας είναι 3 € από τις 6 π.μ. έως τις 22:00 τις καθημερινές, 4,50 € τις Κυριακές και τις αργίες και 6,50 € από τις 22:00 έως τις 6 π.μ. Τότε είναι 1,10€ το χιλιόμετρο. Οι επίσημες τιμές αναγράφονται στα ταξί και στο Roma Mobilita.

Μπορείτε να καλέσετε ένα ταξί, αλλά είναι συχνά πιο εύκολο να περιμένετε σε μια στάση ταξί ή να καλέσετε για ένα. Υπάρχουν στάσεις ταξί στα αεροδρόμια, Stazione Termini, Piazza della Repubblica, Piazza Barberini, Piazza di Spagna, Piazza Venezia, το Πάνθεον, το Κολοσσαίο, Largo di Torre Argentina, Piazza Belli, Piazza Pio XII και Piazza del Risorgimento.

Για να κάνετε κράτηση, καλέστε την αυτοματοποιημένη γραμμή ταξί, η οποία στέλνει το πλησιέστερο διαθέσιμο αυτοκίνητο. μια εταιρεία ταξί απευθείας? ή χρησιμοποιήστε την εφαρμογή ChiamaTaxi. Το MyTaxi είναι μια άλλη καλή εφαρμογή. Σας επιτρέπει να παραγγείλετε ένα ταξί χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσετε δυνητικά δύσκολα γλωσσικά προβλήματα.

Συμβουλή για να πάρετε ταξί: Σημειώστε ότι όταν παραγγείλετε ταξί, ο μετρητής ενεργοποιείται αμέσως και πληρώνετε το κόστος της διαδρομής από όπου και αν λάβει την κλήση ο οδηγός.

Με τα ΠΟΔΙΑ

Η Ρώμη είναι μια μεγάλη πόλη, αλλά το ιστορικό κέντρο είναι σχετικά συμπαγές. Οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες και το περπάτημα είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος να μετακινηθείτε.

Προσβάσιμο ταξίδι στη Ρώμη

Η Ρώμη δεν είναι μια εύκολη πόλη για ταξιδιώτες με ειδικές ανάγκες. Πλακόστρωτα δρομάκια, πλακόστρωτα, φραγμένα πεζοδρόμια και μικροσκοπικοί ανελκυστήρες είναι δύσκολα για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, ενώ η ακατάπαυστη κυκλοφορία μπορεί να αποπροσανατολίσει τους ταξιδιώτες με μειωμένη όραση ή όσους έχουν προβλήματα ακοής.

Εάν έχετε ορατή αναπηρία ή/και κατάλληλη ταυτότητα, πολλά μουσεία και γκαλερί προσφέρουν δωρεάν είσοδο για εσάς και έναν σύντροφό σας.

Η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δύσκολη. Όλοι οι σταθμοί στη γραμμή Β του μετρό έχουν πρόσβαση με αναπηρικά αμαξίδια και ανελκυστήρες εκτός από τους Circo Massimo, Colosseo και Cavour. Στη γραμμή Α, τα Cipro και Termini είναι εξοπλισμένα με ανελκυστήρες. Σημειώστε, ωστόσο, ότι μόνο και μόνο επειδή ένας σταθμός διαθέτει ανελκυστήρα δεν σημαίνει ότι θα λειτουργεί απαραίτητα.

Το λεωφορείο 590 καλύπτει την ίδια διαδρομή με τη γραμμή Α του μετρό και είναι ένα από τα 22 δρομολόγια λεωφορείων και τραμ με πρόσβαση με αναπηρικό αμαξίδιο. Οι διαδρομές με πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες υποδεικνύονται στις στάσεις λεωφορείων.

Ορισμένα ταξί είναι εξοπλισμένα για να μεταφέρουν επιβάτες σε αναπηρικά καροτσάκια. ζητήστε ταξί για ένα “sedia a rotelle” (αναπηρικό καροτσάκι). Το Fausta Trasporti διαθέτει ένα στόλο οχημάτων προσβάσιμων από αναπηρικά αμαξίδια που μπορούν να μεταφέρουν έως και επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένων τριών χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων.

Εάν οδηγείτε, οι άδειες στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες της ΕΕ αναγνωρίζονται στη Ρώμη, δίνοντάς σας τα ίδια δικαιώματα στάθμευσης που έχουν οι ντόπιοι οδηγοί με αναπηρία.

Συμβουλές για προσβάσιμα ταξίδια: Δείτε το Village for All και το Tourism without Barriers για πληροφορίες. Ή κατεβάστε τους δωρεάν ταξιδιωτικούς οδηγούς του Lonely Planet. Υπάρχουν επίσης πολλά ταξιδιωτικά γραφεία που μπορούν να βοηθήσουν, όπως η Ρώμη και η Ιταλία, η Accessible Italy και η Sage Traveling.

Δελτία μεταφοράς

Τα εισιτήρια δημόσιας συγκοινωνίας ισχύουν σε όλα τα λεωφορεία, τα τραμ και τις γραμμές του μετρό, εκτός από τα δρομολόγια προς το αεροδρόμιο Fiumicino. Τα παιδιά κάτω των 10 ετών ταξιδεύουν δωρεάν. Οι επιλογές εισιτηρίων είναι οι εξής:

BIT: (Ένα ενιαίο εισιτήριο ισχύει για 100 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις μορφές μεταφοράς αλλά μόνο μία φορά στο μετρό) 1,50 €
Roma 24 ώρες: (24 ώρες) 7 €
Roma 48 ώρες: (48 ώρες) 12,50 €
Roma 72h: (72 ώρες) 18 €
CIS: (εβδομαδιαίο εισιτήριο) 24 €
Abbonamento mensile: (μηνιαίο πάσο) Για έναν μόνο χρήστη 35 €

Αγοράστε εισιτήρια από tabacchi (καπνοπωλεία), περίπτερα και μηχανήματα αυτόματης πώλησης σε κεντρικές στάσεις λεωφορείων και σταθμούς του μετρό. Επικύρωση σε μηχανήματα σε λεωφορεία, στις πύλες εισόδου του μετρό ή σε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Οι αναβάτες χωρίς εισιτήριο κινδυνεύουν με πρόστιμο τουλάχιστον 50 ευρώ. Το Roma Pass (48/72 ώρες 28/38,50 €) συνοδεύεται από ταξιδιωτική κάρτα που ισχύει εντός των ορίων της πόλης.

Τα καλύτερα πάρκα του Μονάχου για άσκηση, ιστορία και – φυσικά – μπύρα, Δεκαεπτά τουρίστες σκοτώθηκαν σε τρομοκρατική επίθεση στο μουσείο της Τύνιδας, Οι μεγαλύτερες ένοχες απολαύσεις του κόσμου, Πώς να μετακινηθείτε στη Ρώμη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *