Η παραίτηση του Πάπα και τι σημαίνει για το ταξίδι στο Βατικανό

By | 11 Φεβρουαρίου, 2023

Η παραίτηση του Πάπα και τι σημαίνει για το ταξίδι στο Βατικανό

Ενώ η παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου XVI έχει προφανώς εκτεταμένες και σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις, θα έχει επίσης μια ενδιαφέρουσα παρενέργεια στους ταξιδιώτες που σχεδίαζαν να επισκεφθούν την πόλη του Βατικανού τον επόμενο μήνα. Δείτε πώς:

Την τελευταία ημέρα του ποντίφικα, στις 28 Φεβρουαρίου, μετά τη συνάντηση με το Κολέγιο των Καρδιναλίων, ο Πάπας Βενέδικτος θα ταξιδέψει με ελικόπτερο στο Castel Gandolfo, το παπικό θερινό καταφύγιο, περίπου 15 μίλια νότια της Ρώμης. Την επόμενη κιόλας μέρα ξεκινά η περίοδος του sede vacante (δηλαδή η κενή έδρα του Πέτρου). Σε αυτό το διάστημα η εκκλησία των καρδιναλίων αρχίζει να προετοιμάζεται για το Κονκλάβιο, για την εκλογή του νέου Πάπα. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, το Conclave αρχίζει 15 έως 20 ημέρες από την έναρξη του sede vacante, και έτσι, σύμφωνα με τον Fr. Λομπάρντι της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Βατικανού, «Εάν όλα πάνε κανονικά, θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι το Κονκλάβιο θα ξεκινήσει μεταξύ 15 και 19 Μαρτίου».

Κατά τη διάρκεια της περιόδου sede vacante όλες οι επισκέψεις και οι δραστηριότητες που απαιτούν την παρουσία του Πάπα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ακυρώνονται. Το Conclave πραγματοποιείται στην Καπέλα Σιξτίνα, η οποία θα είναι κλειστή για το κοινό για όσο διάστημα χρειαστεί για την εκλογή του νέου Πάπα. Τα Μουσεία του Βατικανού, ωστόσο, με εξαίρεση την Καπέλα Σιξτίνα, θα είναι ανοιχτά ως συνήθως. Άλλες περιοχές γύρω από την Καπέλα Σιξτίνα και οι Κήποι μπορεί να είναι επίσης κοντά. Δυστυχώς, προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημη επικοινωνία από το Βατικανό, αλλά θα δημοσιεύσουν οποιαδήποτε νέα στον ιστότοπό τους, μόλις ληφθούν οι αποφάσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας παραιτείται. Πιο πρόσφατα το 1415, ο Γρηγόριος ΙΒ’ παραιτήθηκε, τερματίζοντας το παπικό σχίσμα και αποκαθιστώντας τη Ρώμη ως τον μοναδικό παπικό θρόνο. Αλλά η πιο διάσημη παραίτηση ήταν αυτή του Αγίου Σελεστίνου Ε’, ενός πρώην ερημίτη, ο οποίος εξελέγη στο αξίωμα τον Δεκέμβριο του 1294 μετά από ένα κονκλάβιο που διήρκεσε δύο χρόνια και τρεις μήνες. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ.

Poverty: 2009 World Savers Awards

Μαθαίνοντας για αυτό. Πολεμώντας το. Εξάλειψη του

ΝΙΚΗΤΗΣ

The Haciendas , Χερσόνησος Γιουκατάν, Μεξικό

μικρή αλυσίδα

Όταν ο Λουίς Μπόσομς και η σύζυγός του, Μαριλού Ερνάντες, ανακάλυψαν πέντε παλιές χασιέντες —πρώην φυτείες σιζάλ, η καθεμία σε μια τυχερή πόλη της εταιρείας— σκορπισμένες σε όλο το Γιουκατάν, είδαν την ευκαιρία να κάνουν καλά και να κάνουν καλό. Μετέτρεψαν τις haciendas σε κομψά θέρετρα – αντιπαραθέτοντας κομψές πισίνες και αποικιακά έπιπλα με μια ημιβιομηχανική αισθητική – και προσέλαβαν ντόπιους που κέρδιζαν ένα πενιχρό εισόδημα από την άγονη γη. Απασχόλησαν χωρικούς, των οποίων οι πρόγονοι των Μάγια είχαν χτίσει κοντά στο Chichén Itzá, ως εργάτες, σερβιτόρους και λογιστές, και βοήθησαν άλλους να ξεκινήσουν επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων συνεταιρισμών λαϊκής τέχνης και μασάζ. Λέει ο Hernández: «Το έργο Haciendas γεννήθηκε με κοινωνική συνείδηση». Ένα παράπλευρο όφελος: Οι γυναίκες έχουν ενδυναμωθεί. «Όταν οι άντρες είδαν τις γυναίκες τους να φέρνουν χρήματα στο σπίτι», λέει ο Hernández, «

ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ

“Ενθουσιάστηκα με την προσέγγιση του The Haciendas. Η αφοσίωση της εταιρείας στο περιβάλλον και την υγεία της γύρω κοινότητας αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να θυσιάσετε την πολυτέλεια για την προστασία των φυσικών πόρων”

— Laurie David

Μια άβολη αλήθεια

ΕΠΙΛΑΧΩΝ

Gap Adventures , παγκόσμια

ταξιδιωτικός πράκτορας

Με ταξίδια που κυμαίνονται από ταϊλανδέζικη πεζοπορία έως ένα φεστιβάλ τάνγκο του Μπουένος Άιρες, αυτή η εταιρεία είναι αφιερωμένη στις κοινότητες στις οποίες εργάζεται. Όταν ένας σεισμός έπληξε το Περού το 2007, η Gap συγκέντρωσε περισσότερα από 130.000 δολάρια. Χρηματοδοτεί ένα κέντρο νεότητας του Κούσκο και παρείχε δάνεια σε περισσότερες από 60 γυναίκες από την Ονδούρα.

ΥΠΟΔΕΙΞΗ

Εγγραφείτε στο πρόγραμμα Dollar-A-Day. Το 100 τοις εκατό πηγαίνει σε κοινοτικά έργα (800-708-7761; gapadventures.com

ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΙΤΕΣ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΕΠΙΣΗΣ…

αερογραμμή

Αεροπορική εταιρεία Virgin Atlantic

Βοήθησε να συγκεντρωθούν 100.000 $ και κατασκεύασε κοιτώνες, κουζίνα και σύστημα αντλίας νερού για ένα σχολείο στο Masai Mara της Κένυας (virgin-atlantic.com).

γραμμή κρουαζιέρας

** Ecoventura **

Χρηματοδότησε μια πολύ μικρή επιχείρηση για τις συζύγους των ψαράδων των Γκαλαπάγκος—μετατροπή μιας βάρκας σε εστιατόριο και μπουτίκ (ecoventura.com ).

ξενοδοχείο πόλης

** Γκράνο ντε Όρο**

Παρέχει επαγγελματική κατάρτιση σε κακοποιημένες μητέρες και τις βοηθά να βρουν εργασία (hotelgranodeoro.com).

μικρό θέρετρο

** Λάπα Ρίος**

Βελτίωσε τις υποδομές, ξεκίνησε πρωτοβουλίες για την υγεία και υποστήριξε την κατασκευή ενός κέντρου ανακύκλωσης στη χερσόνησο της Όσας (laparios.com).

μεγάλο θέρετρο

** Gibb’s Farm **

Παρέχει εκπαίδευση, δάνεια, συντήρηση νερού και δρόμων και διδάσκει μεθόδους καλλιέργειας στην κοινότητα Karatu της Τανζανίας (gibbsfarm.net).

μεγάλη αλυσίδα

** Ritz-Carlton**

Εκτελεί προγράμματα εθελοντών επισκεπτών Community Footprints, από τη σίτιση των φτωχών μέχρι την κατασκευή σπιτιών με το Habitat for Humanity (ritzcarlton.com).

11 υπέροχα ξενοδοχεία με υδρομασάζ στο δωμάτιο

Είτε είστε όρθιοι για περιηγήσεις στα αξιοθέατα όλη μέρα, είτε ταξιδεύετε για δουλειά είτε απλώς απολαμβάνετε μια παραμονή όχι πολύ μακριά από το σπίτι—ένα βασικό συστατικό της διαμονής στο ξενοδοχείο είναι η ανάγκη να χαλαρώσετε και να έχετε το δικό σας προσωπικό υδρομασάζ έρχεται στο σημείο. Αν ξέρετε πού να ψάξετε (και είστε πρόθυμοι να ξεπεράσετε τα δωμάτια εισόδου), θα διαπιστώσετε ότι τα ξενοδοχεία από το Cabo έως το North Fork του Long Island προσφέρουν αυτή την πολυτελή ανέσεις. Εδώ είναι μερικά μόνο από τα αγαπημένα μας που πρέπει να λάβετε υπόψη: μια λίστα με ξενοδοχεία με υδρομασάζ στο δωμάτιο, για όταν είστε έτοιμοι για κάποια Ramp;R που χρειάζεστε τόσο πολύ.

Αντιβασιλέας Los Cabos, Μεξικό

Αυτό το κομψό, σέξι θέρετρο Cabo είναι απόδειξη ότι το “Resort View” δεν σημαίνει πάντα ότι τακτοποιείτε. Οι περισσότερες από τις «Junior Suites με θέα στο θέρετρο» στο Viceroy Los Cabos διαθέτουν δικές τους εξωτερικές πισίνες με υδρομασάζ. Τηλεφωνήστε στο ξενοδοχείο τη στιγμή της κράτησης για να βεβαιωθείτε ότι θα σκοράρετε – η μοντέρνα αρχιτεκτονική, η εντυπωσιακή θέα και η εκθαμβωτική ουδέτερη παλέτα δημιουργούν μια αξέχαστη εμπειρία Cabo.

Κάντε κράτηση τώρα: Από 396 $ ανά διανυκτέρευση, skylark.com

Ξενοδοχείο Bel-Air, Καλιφόρνια

Είναι ιστορικό, είναι λαμπερό, βρίσκεται σε έναν από τους πιο ακριβούς ταχυδρομικούς κώδικες της χώρας. Το Hotel Bel-Air είναι το κλασικό «Παλιό Χόλιγουντ» όσο μπορείτε. Εάν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε για να κάνετε κράτηση για την Presidential Σουίτα, θα απολαύσετε ένα ιδιωτικό αίθριο με το δικό σας υδρομασάζ και καθιστικό. Καταχωρήστε αυτό κάτω από τα δωμάτια του ξενοδοχείου που δεν θα θέλετε ποτέ να φύγετε.

Κάντε κράτηση τώρα: Από 735 $ ανά διανυκτέρευση, skylark.com

Ventana Big Sur, Καλιφόρνια

Πανύψηλα κοκκινόξυλα και η τραχιά ακτογραμμή του Ειρηνικού συναντώνται στο Ventana Big Sur, ένα κομψό αγαπημένο Big Sur. Η Vista Σουίτα με Υδρομασάζ, η Superior Σουίτα με Υδρομασάζ, η Σουίτα Pacific House, το Cottage House και το Coast House διαθέτουν όλα εκπληκτικά ιδιωτικά υδρομασάζ, με θέα στο δάσος Big Sur και όχι μόνο.

Κάντε κράτηση τώρα: Από 1.553 $ ανά διανυκτέρευση, skylark.com

Θέρετρο στο Paws Up, Μοντάνα

Καλούμε όλους τους θαυμαστές: Θα πρέπει να πάτε για ένα από τα Wilderness Estates σε αυτό το αριστοκρατικό ράντσο επισκεπτών στη Μοντάνα για να αποκτήσετε το δικό σας ιδιωτικό υδρομασάζ, αλλά η πολυτέλεια αξίζει τον κόπο—θα έχετε περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά πόδια καθιστικό, συμπεριλαμβανομένου ενός ανερχόμενου υπέροχου δωματίου με τζάκι από φυσικό ξύλο. Βγείτε έξω στο μεγάλο ιδιωτικό κατάστρωμα για να απολαύσετε το δικό σας υδρομασάζ, όπου θα είστε μόνο εσείς και ο ανοιχτός ουρανός. Ακόμη και η Beth Dutton θα εντυπωσιαζόταν από το Resort στο Paws Up.

Κάντε κράτηση τώρα: Από 1.277 $ ανά διανυκτέρευση, skylark.com

Castle Hot Springs, Αριζόνα

Το Castle Hot Springs που ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1896, που κέρδισε το 2020 Hot List, είναι εδώ και πολύ καιρό ένα καταφύγιο για μερικές από τις πιο διάσημες οικογένειες της Αμερικής και τους γκλιτεράτες του Χόλιγουντ. Αν και βρίσκεται απέναντι από τα απόκρημνα βουνά Bradshaw, αυτή η all-inclusive όαση της ερήμου βρίσκεται μόλις πενήντα μίλια έξω από το Phoenix. Κάντε κράτηση για ένα από τα δωμάτια Spring Bungalow—διαθέτουν πέτρινη μπανιέρα με τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυσικών θερμών νερών του θερέτρου.

Κάντε κράτηση τώρα: Από 800 $ ανά διανυκτέρευση, castlehotsprings.com

Sound View Greenport, Νέα Υόρκη

Αυτό το γαλήνιο παράκτιο καταφύγιο βρίσκεται μόλις μερικές ώρες ανατολικά της Νέας Υόρκης, ωστόσο το Sound View Greenport μοιάζει σαν να είναι πολύ μακριά. Κάθε δωμάτιο απέχει λίγα μόλις βήματα από την ιδιωτική παραλία του ξενοδοχείου, αλλά η σουίτα με υδρομασάζ δύο υπνοδωματίων διαθέτει τη δική της απομονωμένη παραθαλάσσια πέρκα: ένα παλιό σχολείο, ξύλινο υδρομασάζ κέδρου που κατασκευάστηκε από την Forest Cooperage στη Βρετανική Κολομβία.

Κάντε κράτηση τώρα: Από 203 $ ανά διανυκτέρευση, expedia.com

W South Beach, Φλόριντα

Πρόσφατα άνοιξε ξανά μετά από ανακαίνιση 30 εκατομμυρίων δολαρίων, αυτό το αγαπημένο της Collins Ave. βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από τα καλύτερα εστιατόρια και αξιοθέατα που έχει να προσφέρει το South Beach. Οι σουίτες και τα μπανγκαλόου του E-WOW Penthouse του W South Beach διαθέτουν ιδιωτικές πισίνες και μπανιέρες με καλύβες στο δωμάτιο. Απολαύστε τα επικά ηλιοβασιλέματα —ή τις ανατολές του ηλίου, αν η νύχτα σας αργεί αρκετά— και επιστρατεύστε την υπογραφή της ομάδας θυρωρού Whatever/Whenever του ξενοδοχείου για να φέρει λίγη σαμπάνια (ή λίγη τρίχα του σκύλου) κατευθείαν στο υδρομασάζ σας.

Κάντε κράτηση τώρα: Από 458 $ ανά διανυκτέρευση, skylark.com

KAI Sengokuhara, Ιαπωνία

Κάντε κράτηση νωρίς—αν μπορείτε να κάνετε κράτηση καθόλου. Το KAI Sengokuhara, ένα πολυτελές ryokan από τα Hoshino Resorts, πουλάει συχνά όλο το χρόνο, ίσως επειδή έχει μόλις 16 δωμάτια και το καθένα συνοδεύεται από το δικό του ιδιωτικό υπαίθριο onsen, το οποίο είναι μια πολυτελής σπανιότητα στην Ιαπωνία. Εάν είστε σε θέση να κερδίσετε ένα δωμάτιο, θα είστε αρκετά τυχεροί να ζήσετε την εκπληκτική θέα του ryokan στο όρος Kintoki και στα γύρω δάση.

Κάντε κράτηση τώρα: Από 663 $ ανά διανυκτέρευση, expedia.com

Miraval Arizona Resort amp; Spa, Αριζόνα

Αυτές οι δροσερές νύχτες της ερήμου κάνουν το ιδιωτικό υδρομασάζ πολύ πιο γλυκό – ειδικά όταν βρίσκεται λίγα βήματα έξω από την κρεβατοκάμαρά σας στο Miraval Arizona. Κλείστε μία από τις μεγάλες βίλες εδώ και θα απολαύσετε όχι μόνο ένα ιδιωτικό υδρομασάζ, αλλά και την πανοραμική θέα στα βουνά Santa Catalina και στην έρημο Sonoran.

Κάντε κράτηση τώρα: Από 815 $ ανά διανυκτέρευση, skylark.com

Four Seasons Resort Hualālai, Χαβάη

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες βιλών στο Four Seasons Resort Hualālai που διαθέτουν το δικό τους ιδιωτικό υδρομασάζ, οι οποίες είναι όλες εντυπωσιακές με τον δικό τους τρόπο: Η Προεδρική Βίλα Loa της Χαβάης, η Βίλα Ho’onanea και η Βίλα Makaloa. Επιλέξτε το Makaloa αν θέλετε την απόλυτη ιδιωτικότητα, καθώς βρίσκεται στους κήπους στην άκρη της λίμνης Waiakauhi. Οι προεδρικές βίλες Ho’onanea και Hawaii Loa προσφέρουν άμεση πρόσβαση στην παραλία—ώστε να παρακολουθείτε τη δύση του ηλίου και τους καμπούρες να κολυμπούν από την άνεση του ιδιωτικού σας υδρομασάζ.

Κάντε κράτηση τώρα: Από 893 $ ανά διανυκτέρευση, skylark.com

Dunton Hot Springs, Κολοράντο

Αν αναζητάτε τη γοητεία της άγριας δυτικής φύσης, θα τη βρείτε σε φτυάρια στο Dunton Hot Springs, ακριβώς έξω από μια σχολαστικά ανακαινισμένη πόλη-φάντασμα του Κολοράντο φωλιασμένη σε μια ήσυχη γωνιά της οροσειράς San Juan των Βραχωδών Ορέων. Υπάρχουν πολλές αξιολάτρευτες καμπίνες που μπορείτε να κάνετε κράτηση, αλλά το Well House είναι το μόνο κατάλυμα στο θέρετρο που είναι χτισμένο γύρω από τη μικρή, τώρα, ιαματική πηγή κατ’ απαίτηση, η οποία γεμίζει με νερό που προέρχεται απευθείας από την πηγή.

Κάντε κράτηση τώρα: Από 730 $ ανά διανυκτέρευση, expedia.com

Εμβληματικά δρομολόγια: Σε ένα ταξίδι στη Σικελία, παλιά μυστικά και νέες εκπλήξεις

Condé Nast Traveller’

Δύο ώρες μετά την άφιξή μου στο Παλέρμο, στέκομαι μέσα στην Galleria degli Specchi στο Palazzo Gangi, κάτω από πολυελαίους αιώνων, περιτριγυρισμένος από επιχρυσωμένα όλα. Οι τοίχοι και οι οροφές με καθρέφτη, οι βελούδινες κουρτίνες, η χλιδή όλων μου θυμίζουν το Hall of Mirrors των Βερσαλλιών. Όπως τόσα πολλά στο Παλέρμο, το παλάτι 300 ετών εμφανίζεται ξαφνικά και θαυμάσια, υψώνεται γύρω από τη γωνία ενός ασυνήθιστου στενού. Το χαμηλό προφίλ του ταιριάζει σε μια πόλη όπου κάθε τείχος κρύβει χιλιετίες κατακτήσεων και σκανδάλων.

Τα κτίρια του Παλέρμο φέρουν τα σημάδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά οι πόρτες του αποκαλύπτουν παλάτια που εξακολουθούν να ανήκουν σε πριγκίπισσες που προέρχονται από τον Οίκο των Βουρβόνων, ο οποίος κυβέρνησε εδώ από το 1735 έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Κάτω από το έδαφος, ένα δίκτυο σηράγγων έχει χρησιμεύσει ως παιδική χαρά αμαρτίας για μοναχές και μοναχούς σε δοκιμαστές και ως οδός διαφυγής για τους Beati Paoli, έναν πρόδρομο της Μαφίας. Είναι μια πονηρή, έξυπνη πόλη που απαιτεί τεχνογνωσία για να σπάσει. Ευτυχώς, είμαι με τη Marcella Amato, έναν έξυπνο, γρήγορο οδηγό της Palermitana με μάτια γεμάτα αστικές ιστορίες και σοφία. Είναι η μακρά και αξιόπιστη σχέση της με την πριγκίπισσα που ζει στο Gangi που με οδήγησε στην πόρτα. Το να βρίσκομαι μέσα στο παλάτι είναι η πρώτη από τις πολλές στιγμές που με φέρνει πιο κοντά στη Σικελία από ό,τι έχω φτάσει σε οποιοδήποτε προηγούμενο ταξίδι.

Ταξιδεύω με την Authentic Explorations, μια εξειδικευμένη ταξιδιωτική εταιρεία που διευθύνεται από τον Gary Portuesi στη Νέα Υόρκη. Γιος Σικελών μεταναστών, ο Gary πέρασε τις τελευταίες δύο δεκαετίες φέρνοντας Αμερικανούς στη Σικελία και την μπότα σε προσαρμοσμένα δρομολόγια που σχεδιάζει μετά από προσεκτικές συνομιλίες με επίδοξους πελάτες. Η Marcella είναι ένας από τους εξειδικευμένους οδηγούς του σε όλο το νησί. Όταν αρχίσαμε να σχεδιάζουμε, του είπα ότι αυτό θα ήταν το έκτο ταξίδι μου στο νησί. Αυτό το Παλέρμο ήταν σημαντικό, αλλά και οι τεχνίτες και η ιστορία και η νοτιοανατολική γωνιά του νησιού, το σπίτι του Νότο και της Ραγκούσας, που δεν είχα εξερευνήσει ποτέ. Τελείωσε την κλήση μας με τις λέξεις «Να είστε προετοιμασμένοι για βελτίωση».

Για χιλιάδες χρόνια, το Παλέρμο κατακτήθηκε και πέρασε ανάμεσα στους Φοίνικες, τους Έλληνες, τους Άραβες, τους Βανδάλους και τους Ισπανούς προτού γίνει η πρωτεύουσα της Σικελίας υπό την κυριαρχία των Νορμανδών, η οποία ενώθηκε με την Ιταλία τον 19ο αιώνα όταν ενώθηκε από τον θρυλικό στρατηγό Giuseppe Garibaldi. Εξαιτίας αυτής της ιστορίας, οι πολιτισμοί από τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική έχουν επηρεάσει τα πάντα, από το φαγητό μέχρι την αρχιτεκτονική του και τη διάλεκτό του.

Ως πύλη προς τη δυτική Σικελία, το Παλέρμο είναι το μέρος όπου περνάω τις δύο πρώτες μου νύχτες και όπου συναντιέμαι για πρώτη φορά με τον Peppe Mendola, τον επιχειρηματικό συνεργάτη του Gary, ο οποίος θα χρησίμευε ως οδηγός μου, Σικελική εγκυκλοπαίδεια και σύντροφος δείπνου για την εβδομάδα. Την πρώτη μας ολόκληρη μέρα, βγήκαμε νωρίς στο δρόμο, οδηγώντας κατά μήκος της παραλιακής εθνικής οδού προς την παραθαλάσσια πόλη Τράπανι. Είναι ένα καθαρό, ήπιο πρωϊνό τέλος Σεπτεμβρίου. Καθώς φτάνουμε πιο δυτικά, τα βιομηχανοποιημένα προάστια του Παλέρμο, που απλώνονται κατά μήκος των λόφων και των ακτών, αρχίζουν να αραιώνουν. Προορισμός μας είναι οι αλυκές Trapani, οι οποίες έχουν την καταγωγή τους από την άφιξη των Φοινίκων πριν από 2.700 χρόνια. Το Squit, και οι σιλουέτες της Favignana και του Levanzo, δύο από τα τρία νησιά Egadi στα ανοιχτά της δυτικής Σικελίας, είναι αμυδρές σκιές στο εκτυφλωτικό φως του ήλιου της Μεσογείου. Ήρθα εδώ πριν από 10 χρόνια ενώ ταξιδεύω στη Σικελία με φίλους, οπότε είχα πει στον Γκάρι ότι μπορούσα να περάσω αυτή τη φορά. Όμως το κράτησε στο πρόγραμμα και χαίρομαι που το έκανε. Στην τελευταία μου επίσκεψη, είδα μόνο τις ροζ και μπλε λιμνούλες αλατιού στην ακτογραμμή από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Αλλά αυτή τη φορά μαθαίνω ότι οι αλυκές είναι ένα παράθυρο στη χειροτεχνική καλλιέργεια. Αυτό σημαίνει μια χορογραφία ανδρών με γυμνό στήθος, με σορτς και λαστιχένιες μπότες, που φτυαρίζουν τακτοποιημένους σωρούς θαλασσινού αλατιού σε ταλαντευόμενα καροτσάκια που κυλούν πάνω σε μια ρηχή κηλίδα νερού τόσο πυκνό με φυσιολογικό ορό που μοιάζει με ένα φύλλο πάγου μέχρι να φτάσουν σε ένα μεγάλο ανάχωμα στην άκρη των πισινών. Ο Peppe μου λέει ότι τα παιδιά δεν έρχονται εδώ για να ακολουθήσουν τα βήματα των πατεράδων τους. Λόγω των οικονομικών και τεχνολογικών αλλαγών, αυτοί οι δερματόδερμοι εργάτες,

«Λατρεύω τον αυτοσχεδιασμό!» λέει ο Peppe. Είναι περίπου 10 το πρωί της τρίτης ημέρας, και αυτός και εγώ έχουμε φύγει από τη βάση μας στο Παλέρμο για την ανατολική Σικελία, οδηγώντας μέσα από καταπράσινα λιβάδια με ψηλά, ανεμοδαρμένα χόρτα που απλώνονται προς κάθε κατεύθυνση προς τον ορίζοντα. Τον Απρίλιο και τον Μάιο, μου λέει ο Peppe, αυτά τα χωράφια είναι αφθονία αγριολούλουδων. Σήμερα δεν προσπερνάμε ούτε ένα όχημα, κάτι που κάνει αυτές τις φαινομενικά ατελείωτες εκτάσεις να αισθάνονται ακόμη πιο ελυσιακές.

Ο Peppe μου λέει για μια μεγάλη οικογένεια που έφερε εδώ πρόσφατα. Αφού βγήκε από το αυτοκίνητο, ο πατριάρχης, που είχε φύγει από αυτές τις κοιλάδες σχεδόν 80 χρόνια νωρίτερα, έπεσε στα γόνατα για να φιλήσει τη γη. Από τα περίπου 5,4 εκατομμύρια Ιταλούς που μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τρία μεγάλα μεταναστευτικά κύματα του 20ου αιώνα, περίπου το ένα τέταρτο ήταν Σικελοί. Αυτό μεταφράζεται σε ένα αξιοπρεπές κομμάτι κληρονομικής ταξιδιωτικής επιχείρησης για τον Gary και την Peppe, οι οποίοι είναι μάστορες στην ανακατασκευή της ιστορίας καταγωγής ενός Σικελικού Αμερικανού με πολύ λίγες πληροφορίες. (“Δώσε μου ένα όνομα και μια ημερομηνία γέννησης και θα βρω το σπίτι στο οποίο γεννήθηκαν”, λέει ο Peppe.)

Το να επισκεφτείς τις αλυκές σημαίνει να παρατηρείς μια πρακτική αιώνων, της οποίας ο χρόνος μπορεί σύντομα να τελειώσει

Ο προορισμός μας είναι το Agrigento, στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Σικελίας, η πατρίδα του Peppe και η τοποθεσία ενός αρχαίου αρχιτεκτονικού θαύματος που είναι γνωστό ως η Κοιλάδα των Ναών. Αλλά ο Peppe ξύνει τα αυτοσχεδιαστικά του και κάνει μερικές παρακάμψεις—στο μαγευτικό Cretto di Burri di Gibellina, ένα έργο τέχνης για τη διατήρηση μιας πόλης σε αυτές τις κοιλάδες που καταστράφηκαν από σεισμό. το κομψό παραθαλάσσιο χωριό Sciacca. και τη διάσημη Scala dei Turchi, ένα φυσικό θαύμα από λευκούς πέτρινους βράχους που φαινομενικά γλιστρούν στη θάλασσα.

Η εξερεύνηση της Σικελίας σημαίνει πολύ χρόνο στο αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει τρόπος γύρω από αυτό. Μια περιφερειακή σιδηροδρομική υπηρεσία υψηλής ταχύτητας συζητήθηκε εδώ και καιρό για το νησί, αλλά δεν έγινε ποτέ. Στις διαδρομές μας, ο Peppe και εγώ συζητάμε για τα πάντα, από τους θυελλώδεις ανέμους σιρόκο που πνέουν από το νότο μέχρι την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει προσφέρει η κυβέρνηση της Σικελίας στους μετανάστες που φτάνουν σε αυτές τις ακτές από τη βόρεια Αφρική. Ο Peppe μου λέει έναν απόκρυφο θρύλο που κυκλοφορεί στην περιοχή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: ότι οι δεσμοί μεταξύ της Σικελικής Μαφίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν κάποτε τόσο ισχυροί, ο διαβόητος γκάνγκστερ Lucky Luciano βοήθησε στον συντονισμό της άφιξης των Συμμάχων στο νησί. . Έξω από το Παλέρμο, ο Peppe επισημαίνει το σημείο όπου, το 1992, ένας δολοφόνος πυροδότησε τη βόμβα που σκότωσε τον δικαστή κατά της μαφίας Τζιοβάνι Φαλκόνε, ο θάνατος του οποίου σηματοδότησε σημείο καμπής στη Σικελία. του πολέμου κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Όταν ρωτάω αν οι Σικελοί προτιμούν να αποφεύγουν να συζητούν τέτοια θέματα, ο Peppe απαντά: «Το να μην μιλάμε για το πώς ήταν η ζωή κάτω από τη μαφία δεν θα ήταν δίκαιο για εκείνους που πέθαναν προσπαθώντας να την αλλάξουν».

Η Κοιλάδα των Ναών βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, ανεμπόδιστη και ένδοξη, σαν το πιο υπέροχο σημάδι καλωσορίσματος στον κόσμο. Τα τελευταία 2.500 χρόνια, οι επισκέπτες του Αγκριτζέντο, από κατακτητές έφιππους μέχρι δημοσιογράφους στο Audis, κοίταξαν τους επτά δωρικούς ναούς, που έχτισαν οι Έλληνες, και γνώριζαν ότι έφτασαν. Ως αγόρι, ο Peppe έπαιζε κρυφτό πίσω από τις πανύψηλες κολώνες. Σήμερα, η είσοδος ελέγχεται και τα μνημεία έχουν σχοινί. Αργά το απόγευμα, συναντώ τον Λορέντζο, έναν 42χρονο Αγκριτζεντίνο που ξεναγεί από την ηλικία των επτά ετών, όταν επέμενε να κάνει στους γονείς του μια περιήγηση στην Κοιλάδα αφού το έμαθε στο δημοτικό. Βρισκόμαστε στη βάση του Ναού του Juno, στο δυτικό άκρο της κοιλάδας. Καθώς περπατάμε το μονοπάτι του, περνώντας το Ναό του Δία και του Ηρακλή, Ο Lorenzo εξηγεί ότι αυτή η περιοχή επιλέχθηκε από τους Έλληνες για το ισχυρό θεμέλιο της, που μπορούσε να υποστηρίξει αυτά τα κολοσσιαία σπίτια για τους θεούς τους. Μου λέει για την αραβική επιρροή στο Agrigento και μιλά για τη Σικελία ως το αρχικό χωνευτήρι. Φτάνουμε στον πανύψηλο Ναό της Concordia, το καλύτερα διατηρημένο και πιο φοβερό μνημείο της κοιλάδας, ακριβώς τη στιγμή που ο ήλιος που δύει μετατρέπει τον ουρανό σε ένα στροβιλισμό από νέον ροζ, φωτίζοντας τον ναό με μια απόκοσμη λάμψη. Τότε συνειδητοποιώ ότι ο Λορέντζο χρονομέτρησε τα πάντα έτσι ώστε να χτυπήσω αυτό το σημείο αυτή ακριβώς τη στιγμή. Είναι το είδος της εμπειρίας που εκθέτει την ασημαντότητά σας σε αυτόν τον ισχυρό παλιό κόσμο. Φτάνουμε στον πανύψηλο Ναό της Concordia, το καλύτερα διατηρημένο και πιο φοβερό μνημείο της κοιλάδας, ακριβώς τη στιγμή που ο ήλιος που δύει μετατρέπει τον ουρανό σε ένα στροβιλισμό από νέον ροζ, φωτίζοντας τον ναό με μια απόκοσμη λάμψη. Τότε συνειδητοποιώ ότι ο Λορέντζο χρονομέτρησε τα πάντα έτσι ώστε να χτυπήσω αυτό το σημείο αυτή ακριβώς τη στιγμή. Είναι το είδος της εμπειρίας που εκθέτει την ασημαντότητά σας σε αυτόν τον ισχυρό παλιό κόσμο. Φτάνουμε στον πανύψηλο Ναό της Concordia, το καλύτερα διατηρημένο και πιο φοβερό μνημείο της κοιλάδας, ακριβώς τη στιγμή που ο ήλιος που δύει μετατρέπει τον ουρανό σε ένα στροβιλισμό από νέον ροζ, φωτίζοντας τον ναό με μια απόκοσμη λάμψη. Τότε συνειδητοποιώ ότι ο Λορέντζο χρονομέτρησε τα πάντα έτσι ώστε να χτυπήσω αυτό το σημείο αυτή ακριβώς τη στιγμή. Είναι το είδος της εμπειρίας που εκθέτει την ασημαντότητά σας σε αυτόν τον ισχυρό παλιό κόσμο.

Τις ημέρες που ακολουθούν, καλύπτουμε εξίσου μεγάλες αποστάσεις και ιστορικά βάθη καθώς οδηγούμε τη νότια ακτή πριν καμπυλωθούμε προς τα ανατολικά. Στην Παλιά Πόλη των Συρακουσών, που βρίσκεται στην Ορτίγια, σε ένα νησί που συνδέονται με δύο γέφυρες με την κύρια πόλη, παρατηρώ έναν γάμο σε μια συναγωγή στο εβραϊκό γκέτο της πόλης. Μιλώ επίσης με έναν από τους τελευταίους δημιουργούς του I Pupi Siciliani, ενός τύπου μαριονέτας δημοφιλούς στα θέατρα σε όλο το νησί κατά τη δεκαετία του 1800, του οποίου οι χώροι και η μορφή τέχνης προστατεύονται από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Στο πανέμορφο χωριό Noto, περνάω με τα πόδια από τον καθεδρικό του 18ου αιώνα μετά τη δύση του ήλιου, με τα φώτα του δρόμου να καλύπτουν την μπαρόκ πόλη σε μια ονειρική κεχριμπαρένια απόχρωση. Στην κοντινή Modica, γεύομαι την εμβέλεια της Ισπανικής Αυτοκρατορίας στην τοπική σοκολάτα, φτιαγμένο με τεχνικές που αφαιρέθηκαν από τους Αζτέκους και έφεραν εδώ πριν από 400 χρόνια. Είκοσι πέντε λεπτά μακριά, στη Ραγκούσα, η μικροκαμωμένη Maria Guastella, μια από τις τελευταίες εναπομείνασες δημιουργίες του παραδοσιακού sfilato siciliano, ή της σισιλιάνικης δαντέλας, μου μιλάει για την περίπλοκη τέχνη της. Το στούντιο της βρίσκεται σε μια φουρκέτα στο δρόμο προς την πόλη, με μια πινακίδα τόσο διακριτική που θα έπρεπε ήδη να ξέρετε να έρθετε εδώ για να το παρατηρήσετε καθόλου. Στο εσωτερικό, δείχνει με στραβά δάχτυλα που περιηγούνται στη βελόνα και την κλωστή με την ευκινησία κάποιου 50 χρόνια νεότερου. Μένω περισσότερο από το προγραμματισμένο, αγοράζοντας τους σελιδοδείκτες και τα χαλάκια της για να τα πάρω μαζί μου στο σπίτι. Το στούντιο της βρίσκεται σε μια φουρκέτα στο δρόμο προς την πόλη, με μια πινακίδα τόσο διακριτική που θα έπρεπε ήδη να ξέρετε να έρθετε εδώ για να το παρατηρήσετε καθόλου. Στο εσωτερικό, δείχνει με στραβά δάχτυλα που περιηγούνται στη βελόνα και την κλωστή με την ευκινησία κάποιου 50 χρόνια νεότερου. Μένω περισσότερο από το προγραμματισμένο, αγοράζοντας τους σελιδοδείκτες και τα χαλάκια της για να τα πάρω μαζί μου στο σπίτι. Το στούντιο της βρίσκεται σε μια φουρκέτα στο δρόμο προς την πόλη, με μια πινακίδα τόσο διακριτική που θα έπρεπε ήδη να ξέρετε να έρθετε εδώ για να το παρατηρήσετε καθόλου. Στο εσωτερικό, δείχνει με στραβά δάχτυλα που περιηγούνται στη βελόνα και την κλωστή με την ευκινησία κάποιου 50 χρόνια νεότερου. Μένω περισσότερο από το προγραμματισμένο, αγοράζοντας τους σελιδοδείκτες και τα χαλάκια της για να τα πάρω μαζί μου στο σπίτι.

Στην κεντρική πλατεία, ο Peppe με οδηγεί στις πλατιές πλάκες της κεκλιμένης Παλιάς Πόλης, περνώντας από βασιλικούς καθεδρικούς ναούς μέχρι να φτάσουμε σε μια πόρτα κάτω από μια αιωρούμενη ξύλινη ταμπέλα που λέει «Rosso Cinabro». Είναι το τελευταίο εναπομείναν εργαστήριο των Σικελών carrettieri, ή κατασκευαστών καροτσιών. Όσο ήμουν με τη Μαρία, ο Peppe κανόνισε να παραμείνει ανοιχτό για μένα το στούντιο, το οποίο είναι συνήθως κλειστό τα απογεύματα. Το να μπεις μέσα σημαίνει να κάνεις ένα βήμα πίσω δύο αιώνες στο χρόνο. Το ξύλο σβήνεται με το χέρι και τα βαγόνια, που ήταν πανταχού παρόντα μέχρι τη δεκαετία του 1950, είναι βαμμένα σε αποχρώσεις του λαμπερού κόκκινου, κίτρινου και μπλε, σε μοτίβα τόσο διακριτά όσο τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Την τελευταία μου γεμάτη μέρα, ξυπνάω στην Ταορμίνα, στην ανατολική ακτή της Σικελίας, και μπαίνω στη θάλασσα καθώς ο ήλιος ανατέλλει και η πόλη κοιμάται. Μερικοί ψαράδες έχουν κωπηλατήσει λίγο πιο πέρα ​​από τη γραμμή του βράχου, και το νερό είναι ήρεμο και καθαρό σαν γυαλί. Σε μια καλή μέρα, μπορείτε να δείτε την πανίσχυρη Αίτνα, το ηφαίστειο που καπνίζει που θα μπορούσε να καταστρέψει πολλές από τις αιωνόβιες αρχαιότητες της περιοχής μέσα σε λίγα λεπτά. Με τη χάρη όλων των θεών που έχουν λατρευτεί σε αυτό το νησί, η καταστροφή της Αίτνας μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στην πλαγιά του βουνού. Ένα πλεονέκτημα από τις ροές λάβας αιώνων είναι το προσχωσιγενές, πυκνό σε ορυκτά έδαφος, το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες έχει τραβήξει την προσοχή ορισμένων από τους κορυφαίους οινοποιούς της Ιταλίας. Αργότερα εκείνο το απόγευμα, βρίσκομαι στην άκρη του ηφαιστείου, σε μια μοντέρνα αίθουσα γευσιγνωσίας γυαλιού και ξύλου στο οινοποιείο Cottanera.

Ωστόσο, η αλλαγή δεν σημαίνει πάντα ένα τέλος σε αυτό που ήταν εδώ πριν. Στο ερειπωμένο χωριό Motta Camastra στην κορυφή του λόφου, που κολλάει πεισματικά σαν κατσίκα του βουνού στους γκρεμούς βόρεια της Αίτνας, μια ομάδα ντόπιων γυναικών παίρνει τη συντήρηση στα χέρια της. Η αστική μετανάστευση και η οικονομική ύφεση έχουν πλήξει σκληρά το χωριό. Για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να φέρουν τους ανθρώπους πίσω, η Mariangela Curro και άλλες ντόπιες γυναίκες εγκαινίασαν το Le Mamme del Borgo, το οποίο δημιουργεί ένα υπερτοπικό κίνημα γεωργικών τροφίμων για να βοηθήσει τη γεωργική διατήρηση της πόλης και προσφέρει καλή μαγειρική παλιομοδίτικη για να φέρει ταξιδιώτες. Η Mariangela είναι μια χαρούμενη και περήφανη πρέσβειρα, που με ξεναγεί στο τοπικό μουσείο όπου εκτίθενται παλαιά ελαιοτριβεία και στην πλατεία της πόλης, που βλέπει πάνω από την κοιλάδα και απέναντι στην Αίτνα. Ανεβαίνουμε σε ένα μονοπάτι και περνάμε από μια πόρτα που οδηγεί σε μια κουζίνα. Μέσα, τα Mammas, με ποδιές και φορέματα για το σπίτι, τηγανίζουν arancini, πλάθουν μελιτζάνα parmigiana και γεμίζουν γλυκά σε σχήμα μισοφέγγαρου με ρικότα. Το τυπικό φαγητό της Σικελίας είναι το νόμισμά τους. κάθε περιοδεία με τα Mammas τελειώνει στο τραπέζι έξω από αυτήν την κουζίνα, κάτω από τη σκιά ενός θόλου σε μια αυλή με κισσό.

Το γεύμα είναι το είδος της εμπειρίας που ένας ταξιδιώτης θα μπορούσε να κλείσει ένα ολόκληρο ταξίδι, γεφυρώνοντας τη βιωσιμότητα, τις τοπικές αλληλεπιδράσεις και το εξαιρετικά καλό φαγητό. Στο μεσημεριανό τραπέζι, ανάμεσα σε πιατέλες με ζυμαρικά alla Norma, λουκάνικο και μαγειρευτά χόρτα, η Mariangela εξηγεί την αποστολή των Mammas. Η Σικελία δεν είναι τίποτα αν όχι μια μελέτη αντοχής και εξέλιξης, έχοντας κληρονομήσει, καλλιεργήσει, αναπτυχθεί και διατηρήσει επιρροές από τόσες πολλές δυνάμεις σε όλη την ιστορία για να δημιουργήσει ένα μέρος που δεν μοιάζει με πουθενά αλλού. Αλλά η μαγεία της Σικελίας είναι να ξέρεις πότε πρέπει να αφήσεις την αλλαγή. Για τα Mammas, η αλλαγή είναι συνυφασμένη με τη διατήρηση. Αν γίνει σωστά, η δουλειά τους θα βοηθήσει στο να κρατήσει το Motta Camastra.

Η Μαριάντζελα καθαρίζει τα μεσημεριανά πιάτα και προσφέρει καφέ. Ο Peppe και εγώ πρέπει να ξεκινήσουμε. Αλλά κάτω από αυτό το κουβούκλιο, που περιβάλλεται από αυτές τις γυναίκες, στην κορυφή μιας κοιλάδας που κατοικείται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο χρόνος φαίνεται να κινείται με τον δικό του ρυθμό. Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Μένουμε λοιπόν λίγο ακόμα στο τραπέζι.

Πώς έγινε αυτό το ταξίδι

Όταν μιλήσαμε για πρώτη φορά με τον Gary Portuesi των Authentic Explorations, ξεκαθάρισα ότι ήθελα να με συναρπάσει η Σικελία σαν να βιώνω το νησί για πρώτη φορά. Έκανε προσεκτικές ερωτήσεις σχετικά με τα ταξίδια μου στην Ιταλία (εκτεταμένα) και τις γενικές μου προτιμήσεις (πόλεις έναντι φύσης, πολιτισμός και φαγητό, ειλικρινείς τοπικές συνδέσεις). Στη συνέχεια, οργανώσαμε ένα δρομολόγιο, με μέρη για διαμονή, που ευθυγραμμίζεται με τα πάθη μου. Το δρομολόγιό του άφησε άφθονο χώρο για ευελιξία, κάτι που, ως ταξιδιώτης που δεν του αρέσει να υπερπρογραμματίζει τις μέρες μου, το εκτίμησα πολύ. (Σας συνιστώ να κάνετε το ίδιο αν ταξιδεύετε στη Σικελία. Υπάρχουν τόσες πολλές κατευθύνσεις που μπορεί να σας τραβήξει το νησί μόλις φτάσετε εκεί.) Οι συνδέσεις του Gary με εξασφάλισαν δύσκολα προσβάσιμα δωμάτια σε εξελιγμένα νέα καταφύγια, όπως το μεγάλο Villa Igiea, A Rocco Forte Hotel και San Domenico Palace, Taormina, A Four Seasons Hotel. Με έφερε επίσης σε μπουτίκ και οικογενειακά διοικούμενα μέρη, όπως το Fontes Episcopi, ένα όνειρο ενός αγροτουρισμού έξω από το Agrigento που ποτέ δεν θα μπορούσα να βρω μόνος μου.

Τα κυριότερα σημεία

Ημέρα 1: Μεσημεριανή βόλτα στην Capo Market, μια λιγότερο επισκέψιμη αγορά τροφίμων στο Παλέρμο, η οποία τελείωσε στο πρώτο μου και ένα από τα αγαπημένα μου γεύματα του ταξιδιού—ένας λόφος από τοπικό anelletti al forno από έναν μικρό πωλητή και ένα μπουκάλι Menabrea μπύρα.

Ημέρα 3: Αφού επισκεφτήκαμε τις αλυκές Trapani, ανεβήκαμε με το αυτοκίνητο στην πόλη Erice στην κορυφή του λόφου. Όταν είπα στον Peppe ότι πάντα ήθελα να δοκιμάσω τα αρτοσκευάσματα της θρυλικής Maria Grammatica, η οποία έκανε δημοφιλή ορισμένα είδη γλυκών από αυτό το μέρος της Σικελίας, μπήκε σε ένα ζαχαροπλαστείο και με κάλεσε στην κουζίνα του, όπου έφτασα να συνομιλήσω μαζί της. αυτοπροσώπως — μου έδωσε ακόμη και ένα βιβλίο για τη ζωή της για να πάρω σπίτι.

Ημέρα 4: Ένα εξαιρετικά νόστιμο δείπνο με tri colore involtini μελιτζάνας στην εξωτερική βεράντα στο πολυτελές εστιατόριο στο Villa Athena με θέα στη φωτισμένη κοιλάδα των Ναών — αν και θα είχα φάει οτιδήποτε μπορεί να είχαν οι οικοδεσπότες μου στο eco-retreat Fontes Episcopi με σέρβιρε από την κουζίνα της φάρμας.

5η μέρα: Ξενάγηση στην ψαραγορά της Κατάνια. Το μέρος ήταν τρελό και άγριο και υπήρχαν μερικά υπέροχα μοντέρνα wine bar και μπιστρό για μεσημεριανό γεύμα ακριβώς δίπλα στους πάγκους. Απλώς μην φοράτε καθαρά λευκά παπούτσια – πιθανότατα θα μπείτε σε κότσια τόνου.

Ημέρα 6: Αναρρίχηση σε ένα σκληρυμένο πεδίο λάβας στην Αίτνα πριν αλλάξουμε ταχύτητα για μια δοκιμή κρασιού αργότερα εκείνη την ημέρα.

Εκεί που έμεινα

Οι συνδέσεις του Gary με ακριβώς τους τύπους των μερών που θέλετε να μείνετε μου εξασφάλισαν τα κορυφαία δωμάτια σε όλο το νησί. Στο Παλέρμο, έμεινα στη Villa Igiea στο Παλέρμο, τη νέα και εκπληκτική εξαγορά από τον Rocco Forte ενός ιστορικού θερέτρου του αιώνα, ακριβώς πάνω στο νερό. Στο Agrigento, το γλυκό οικολογικό καταφύγιο Fontes Episcopi μπορεί να μου άφησε τη μεγαλύτερη εντύπωση, με τα περιβόλια του και την τέλεια κουζίνα του αγροκτήματος όπου φτιάχνονται όλα τα γεύματα. Απέναντι στο Noto, το Seven Rooms είναι διακριτικό και τέλειο, βρίσκεται σε ένα παλιό παλάτι ακριβώς δίπλα σε ένα από τα κύρια σημεία. Η Ταορμίνα είναι δημοφιλής εδώ και χρόνια και έχει την πιο δυνατή ξενοδοχειακή σκηνή στο νησί. Για μένα, αυτό σήμαινε ένα παραθαλάσσιο δωμάτιο στο Belmond Villa Sant’Andrea και μια διανυκτέρευση στο όμορφα ανακαινισμένο San Domenico Palace, Taormina, A Four Seasons Hotel, στο κέντρο της πόλης.

Condé Nast Traveller

Condé Nast Traveller.

Η παραίτηση του Πάπα και τι σημαίνει για το ταξίδι στο Βατικανό, Φτώχεια: Βραβεία World Savers 2009, 11 υπέροχα ξενοδοχεία με υδρομασάζ στο δωμάτιο, εμβληματικές διαδρομές: σε ένα ταξίδι στη Σικελία, παλιά μυστικά και νέες εκπλήξεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *